Україна без російського газу – підіб'ємо підсумки

Читать на русском
Зниження споживання газу відбувалося не лише за рахунок падіння промисловості окупованого Донбасу. В промисловості споживання блакитного палива скоротилося на 7 млрд куб м.

У той час як українська влада щосили сурмить про звільнення від російського газового зашморгу, експерти енергоринку не схильні поділяти цей оптимізм, заявляючи, що в скороченні споживання газу допомогла м'яка зима та катастрофа з промисловим виробництвом.

«Станом на 1 березня в українських ПСГ залишалося 10,02 млрд куб. м природного газу. Це найбільший за останні п'ять років обсяг у цю пору року», – повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Deutsche Welle.

За офіційною статистикою, в 2015 році українські споживачі використали 31 млрд куб. м газу, що на 7,9 млрд менше, ніж у 2014 році.

Проте аналітики говорять про два основні фактори, що вплинули на скорочення споживання газу: зниження газоспоживання в промисловості й тепла зима. «Другий рік поспіль у нас дуже м'яка зима. Надзвичайно комфортні температурні умови дозволили заощадити як мінімум два-три мільярди кубометрів», – зазначив експерт київського Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Але найбільше Україна змогла заощадити на катастрофічному падінні промислового виробництва. Одним із найбільших споживачів газу називають хімічну промисловість, для якої він є не лише паливом, але й сировиною. Однак зростання в хімпромі було зафіксоване тільки в Одеській області завдяки роботі Одеського припортового заводу. В результаті газоспоживання в промисловості минулого року впало вдвічі в порівнянні з 2014 роком.

Україна звільниться від газової залежності через 10 років – «ДТЕК»За умови сприятливого інвестиційного клімату Україна має всі шанси відмовитися від імпорту газу через 10 років.

Примітно, що зниження споживання газу відбувалося не лише за рахунок падіння в промисловості окупованого Донбасу. «В промисловості споживання блакитного палива скоротилося на 7 млрд куб м. Тоді як промисловість Донбасу в 2013 році використовувала лише близько 3 млрд куб. м», – говорить Корольчук.

Таким чином, якщо наша промисловість почне працювати й вийде на рівень споживання газу 2014 року, а це близько 16 млрд куб. м, нам все одно доведеться купувати газ у Росії. «Задовольнити потребу в газі під час пікових навантажень у зимові холоди технічно здатні лише газопроводи, що йдуть із Росії. Ці магістралі можуть пропускати до 80 мільйонів кубометрів газу на добу», – пояснює Корольчук.

Водночас «Нафтогаз» так і не зміг підписати довгострокові контракти з європейськими постачальниками. Більше того, уряд України нічого не зробив у сфері енергозбереження. «На один долар ВВП Україна витрачає в п'ять разів більше енергії, ніж Польща, і в 22 рази – ніж Німеччина. За роки незалежності це співвідношення майже не змінилося. З 1999 року ми витратили на закупівлі нафти й газу понад $120 млрд», – підбив підсумки заступник директора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: