Що приховує Німеччина під виглядом «плану Маршалла» для України? Експерт

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

«План Маршалла» не може йти в додатку до Угоди з ЄС. Те, що сьогодні запропоновано під виглядом Угоди про асоціацію, є антиподом «плану Маршалла».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко, аналізуючи інформацію про те, що Німеччина розробляє «план Маршалла» для України, який буде йти як додаток до Угоди про асоціацію.

«Те, що запропоновано зараз, – це своєрідний «план Моргентау» для України», – констатував Бондаренко.

«У 1944 році США спочатку розробили «план Моргентау» для Німеччини. Згідно з ним, потрібно було зробити все для того, щоб позбавити Німеччину її промислового потенціалу, щоб вона не стала промисловою країною, а була аграрною державою», – розповідає політолог.

Відповідно, на його думку, все те, що відбувається зараз з Україною, є спробами запропонувати Україні «план Моргентау» з акцентом на аграрному секторі та знищенні індустріального потенціалу.

Німеччина допоможе Україні в галузі економічного та гуманітарного розвиткуУряди України та Німеччини підписали підписали протокол переговорів про співпрацю в галузі розвитку.

Через кілька років, коли стало зрозуміло, що «план Моргентау» не спрацює та не принесе результатів, а може обернутися для Німеччини голодом і злиднями, був запропонований «план Маршалла».

За його словами, «план Маршалла» означає гроші в обмін на демократію.

«З іншого боку, було стимульоване промислове виробництво, тому що Німеччина зацікавила американців як ринок, а ринок мав приносити прибуток США. А як він може приносити прибуток, якщо немає грошей? Прийняли рішення простимулювати промисловість», – пояснює Кость Бондаренко.

У цій ситуації, як уточнив політолог, нам потрібно визначатися. Існує перша концепція Угоди про асоціацію й ті нововведення, які диктує нам Пайєтт, Яценюк, який збирається продавати мільйон гектарів землі та компанії, які будуть купувати їх. Якщо ж ми хочемо розвиватися, повернути потенціал, а Німеччина готова допомагати нам у цьому, то потрібно без прив'язки до інших документів готувати справжній «план Маршалла», тим більше, що Німеччина знає, як він готується і в чому полягає його суть.

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"
Турчинов обіцяє, що через 5 років Україна буде готова стати членом ЄвросоюзуСказано 18 серпня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Як повідомляється, головною ідеєю цього документа, який зараз перебуває в статусі non-paper, полягає в тому, що після підписання та ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС Німеччина має розділити політичну та економічну відповідальність за Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: