Чи зможе Москаль створити особливу економічну зону на Закарпатті? Думка експерта

Читать на русском
Політолог Олексій Якубін проаналізував обіцянку голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля про створення в регіоні особливої економічної зони.
Геннадій Москаль

22 січня голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль анонсував створення в регіоні «Закарпатського економічного експеримента» – особливої економічної зони, яка має забезпечити створення умов для легкості ведення бізнесу.

Відповідну обіцянку Москаля проаналізував політолог Олексій Якубін, пише «Слово і Діло».

За словами експерта, створення в Україні економічних зон, які мали б сприяти посиленому економічному впливу для регіонів, – це вже традиція.

«В Україні вони існували, наприклад, у Донецькій області. Інколи такі зони існували у вигляді технопарків. Тобто, це взагалі поширена традиція. Окрема зона, яка має окремі економічні аспекти, пов’язані з оподаткуванням, із режимом цього оподаткування, яка створює ідеальні умови для створення нових або пріоритетних для цього регіону економічних галузей або для того, щоб вирівняти розвиток того чи іншого регіону», – розповідає Якубін.

Втім, в Україні дуже часто такі економічні зони призводили до зовсім інших наслідків, аніж було заявлено. «Тобто замість того, щоб стимулювати, розвивати, ці зони дуже часто перетворювалися на своєрідні офшори. Замість підняття рівня життя жителів регіону вони частіше за все вели до відмивання грошей», – заявив політолог.

Создаст ли Москаль особую экономическую зону - «Закарпатский экономический эксперимент»?SlovoiDilo

Експерт переконаний, що ситуація із «Закарпатським економічним експериментом» не є винятком.

«Ця ситуація скоріше також нагадує спробу створити за державний кошт територію, тим паче прикордонну територію, де будуть можливості різних схем щодо відмивання грошей. Це не призведе до тих результатів, що планує Москаль», – підсумував Якубін.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: