Реформа медицини за грузинським сценарієм є неприйнятною в Україні – нардеп

Читать на русском
Собівартість медпослуги є високою, а якість залишає бажати кращого, в результаті Грузії доводиться кілька разів поспіль змінювати перелік послуг, що входить до пакета медичної страховки.
Гліб Загорій

Проведення реформи медицини в Україні за грузинським сценарієм є неприйнятним, тому що за підсумками змін у системі охорони здоров'я Грузії вийшло лише короткочасне зростання якості послуг, що надаються.

Про це у інтерв'ю виданню «Лівий Берег» розповів народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» та співвласник фармацевтичної компанії «Дарниця» Гліб Загорій, пише «Слово і Діло».

«Те, що сьогодні можна спостерігати в Грузії, не є прийнятним для України. В основі їхньої реформи була ідентифікація медичної послуги. Вони отримали короткочасне зростання якості послуги», – вважає Загорій.

За його словами, в Україні інший масштаб системи охорони здоров'я за всіма показниками: кількістю пацієнтів та ліжкомісць.

Загорій також вважає, що собівартість медпослуги є високою, а якість залишає бажати кращого, в результаті Грузії доводиться кілька разів поспіль змінювати перелік послуг, що входить до пакета медичної страховки. «Розрив має скорочуватися за рахунок ефективної роботи страхових компаній. Але ефективна робота страхових компаній є в країнах, де в економіці є, куди вкладати гроші. У Грузії вкладати, скажімо прямо, немає куди», – вважає Загорій.

Водночас ще минуло надто мало часу для оцінок змін у сфері охорони здоров'я Грузії. «Для того, щоб оцінити, потрібно, щоб минуло 10-12 років, щоб «комісія поїхала й штукатурка відвалилася», – каже Загорій.

Відзначимо, що Президент України Петро Порошенко раніше заявляв про міф безкоштовної медицини, яким українські політики з року в рік дурять людей.

Як раніше повідомляло «Слово і Діло», 19 березня 2015 року Верховна Рада 241 голосом ухвалила закон №2150, згідно з яким ліки будуть закуповуватися через ООН, Міжнародну асоціацію забезпечення медикаментами, Королівське агентство Великобританії, Глобальний механізм щодо забезпечення лікарськими засобами та Партнерство в сфері поставок та управління поставками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: