Підсумки тижня: скандали, акції протесту та великий безвізовий переполох

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Цього тижня у Києві проходили разюче несхожі один на одного мітинги, європейці вирішували, як бути з безвізовим режимом для України, а терористи святкували 23-е лютого численними порушеннями Мінських угод.

«Третій майдан» і погроми російських банків

Як завжди, почнемо з вихідних минулого тижня. 20 лютого країна відзначала другі роковини розстрілу Небесної Сотні. Поки тисячі киян несли свічки на Інститутську, кілька сотень людей, які назвали себе «Революційними правими силами», вирішили оголосити «третій Майдан». Висунувши свої вимоги, серед яких було оголошення воєнного стану і відставка Президента з прем'єром, мітингувальники пішли громити фінансові установи з, на їхню думку, російським капіталом, розносячи відділення «Альфа Банку», «Ощадбанку Росії» і за компанію – офіс СКМ Ріната Ахметова. Після чого спробували влаштуватися на Майдані.

П'ять емпіричних фактів про невдалий «Майдан-3»Заклики до «третього Майдану» від імені «РПС» почали розповсюджуватися в блогах і соцмережах ще з літа минулого року.

Цікаві результати показала спроба встановити особи організаторів цього дійства. З Миколою Коханівським все зрозуміло – «комбат батальйону ОУН» (насправді, покинув ОУН зі скандалом, та й кількість його бійців на фронті швидше відповідала посиленому взводу). Такий собі «Фауст», член націоналістичної групи «Білий молот», раніше фігурував у медіа як боєць «партійного» батальйону «Батьківщина» (після того, як на це звернули увагу соцмережі, згадки про нього були стерті з партійного сайту). У ще кількох «активістів» київські націоналісти впізнали прихильників проросійських організацій. Як у цю групу затесався ветеран Ради Юрій Кармазін – загадка, гідна Агати Крісті.

Як би там не було, після розгрому банків «Майдан» швидко втратив запал, скоротившись до декількох десятків мітингувальників, і в наступні дні був тихо розібраний київськими комунальниками. А проти деяких особливо активних погромників були порушені кримінальні провадження.

#SAVEPOLICE

На цьому тлі гарно виглядала акція, що пройшла в неділю трохи вище, на київській Софійській площі. Більше тисячі киян прийшли висловити свої симпатії патрульній поліції: у зв'язку з недавніми інцидентами, включаючи «справу про мажорів на BMW», вони зробили висновок, що поліція потребує підтримки. Акція була по-своєму унікальною: люди в Україні ніколи раніше не збиралися на підтримку будь-якого інституту влади. А вже на підтримку правоохоронного органу – таке раніше й уявити було складно.

Стенограма РНБО по Криму

Друга річниця окупації Криму: стан української армії перед анексією півострова«Слово і Діло» вирішило зобразити всю спецоперацію в цілому та реальний стан Збройних сил України.

На початку тижня Рада нацбезпеки опублікувала стенограму першого свого засідання після початку вторгнення РФ до Криму – 28 лютого 2014 року. З урахуванням всього, що сталося пізніше, нинішній глава РНБО Олександр Турчинов у цій стенограмі виглядає найраще: він єдиний наполягав на силовій відповіді «зеленим чоловічкам» і введенні воєнного стану. Натомість, екс-генпрокурор Махніцький не міг розгледіти в діях зрадників з влади Криму сепаратизм, а Юлія Тимошенко закликала всіх стати «голубами миру» і шукати дипломатичне рішення. З огляду на, що вже через півроку вона на ток-шоу скаржилася на недостатньо жорстку реакцію влади у ті дні, виглядало це все не дуже добре.

Скандал з «Інтером»

Також негарно виглядав мат шеф-редактора «Подробиць тижня» на телеканалі «Інтер», росіянки Марії Столярової, який прорвався у ефір під час інтерв'ю кореспондента телеканалу із родичами Небесної Сотні. Теоретично тут можна було б списати на технічну неполадку – мовляв, ця репліка взагалі не ставилася до відеоряду, але було пізно: користувачі соцмереж уважно придивилися до творчої біографії Столярової і знайшли там не тільки велику любов до бійців спецпідрозділу «Беркут», а й «кримнашизм» і дружбу з терористами ОРДІЛО. У результаті скандалу Столярова була звільнена і видворена з країни на п'ять років. Що, загалом, не знімає того дивного факту, що вона з такими поглядами була прийнята керувати однією з найбільших новинних служб на телебаченні країни.

Великий безвізовий переполох

ЄС незадоволений ухваленням Україною «безвізових» законів – ЛещенкоДля того, щоб отримати безвізовий режим з Європейським Союзом вже цього літа, Україні необхідно ухвалити поправки до «безвізових» законів.

Одна з головних тем тижня – перспективи безвізового режиму з ЄС. Нагадаємо, що Верховна Рада, завдяки «поправці з голосу» нардепа Вадима Денисенка, спотворила «безвізовий» законопроект про електронне декларування. А днями в медіа просочилася інформація з Брюсселя, згідно з якою заявки України і Грузії, які раніше йшли єдиним пакетом, будуть розділені. Спочатку це було сприйнято багатьма, як крах надій України: мовляв, через депутатський саботаж Європа махнула на нас рукою. Але потім надійшли уточнення: причиною такого поділу стало не невдоволення європейців нашими нардепами (хоча і воно присутнє), а референдум щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС, який має пройти у Голландії. В Брюсселі не хочуть давати голландським противникам цієї угоди зайвий інформпривід, тому збираються розглянути заявку України не на березневому засіданні Ради з юстиції, свободи та безпеки, а на наступному, в червні. З іншого боку, звичайно, важливо, щоб український парламент все ж завершив роботу над необхідними законопроектами – без чергових спроб «обшахраїти» партнерів.

ГПУ

Шокін вимагав виконувати вказівки Кононенка – КаськоВіталій Касько отримав жорстку вимогу від генерального прокурора вплинути на розслідування та відмовився виконати його.

Триває скандал у Генпрокуратурі. По-перше, екс-заступник голови ГПУ Віталій Касько заявив, що начальство в особі генпрокурора Шокіна вимагало від нього виконувати інструкції, отримані від нардепа Ігоря Кононенка. Останній, нагадаємо, публічно звинувачений у корупції міністром економіки Айварасом Абромавичусом. По-друге, інший заступник генпрокурора, Давив Сакварелідзе, опублікував у себе на ФБ заяву, що більшість колишніх підлеглих Каська, які працювали над гучною справою про «діамантових» прокурорів-корупціонерів, виведені за штат після розформування їх підрозділів, і досі не можуть відновитися на посадах. Хоча особисто Шокін обіцяв взяти їх у новостворену в рамках ГП Генеральну інспекцію. У відповідь прокурор ГПУ Владислав Куценко заявив пресі, що затримка з перепризначенням пов'язана з внутрішніми перевірками і відпусткою Віктора Шокіна. З огляду на те, що з відпустки Шокін може вийти відразу у відставку, справа може затягнутися.

Кому блокада, а кому...

«Свобода» знову збирається блокувати російські фуриОлег Тягнибок заявив, що ВО «Свобода» відновить акцію з блокування транзиту російських вантажівок.

Продовжується епопея з блокадою фур з російськими номерами. З огляду на, що Росія домовилася про транзитні квоти не тільки з Україною, але і з Польщею, практичний сенс ця акція втратила. Проблема в тому, що окремі політсили, на кшталт ВО «Свободи», вже увійшли у смак і почали використовувати її як піар-майданчик. У зв'язку з цим міністр транспорту Андрій Пивоварський виступив із заявою, що єдиним наслідком блокади зараз, коли є обхідні шляхи, буде втрата Україною транспортних потоків і репутації надійного транзитера – особливо якщо врахувати, що вантаж на фурах, найчастіше, вже європейський.

Кримінальні розбірки в Харкові

Трохи новин криміналу: в п'ятницю у Харкові розстріляли з автомата бізнесмена Юрія Дімента. Загиблий був не тільки крупною діловою людиною, а й близьким другом мера міста Геннадія Кернеса.

Uber vs київські таксисти

Новини технологій та боротьби з ними: у Києві таксисти протестували проти Uber. «Убер» – це популярна у низці західних країн система організації таксоперевезень. Простіше кажучи, програма, що дозволяє клієнту і перевізнику знайти один одного, оцінити якість послуг, розплатитися карткою – в цілому, сильно полегшує життя обох.

Столичні таксисти протестують проти UberСтоличні таксисти, які протестують під КМДА проти запуску сервісу Uber, підпалили на Хрещатику автомобільні шини.

На практиці вона дозволяє будь-якій людині, у якої є смартфон, 100%-ково винайняти нехай і не завжди дешеве, зате надійне таксі без всіляких там «у вашому районі немає машин». Якщо ця система зайде в Україну, буде додатковий маленький крок до цивілізації.

Однак, як і в багатьох інших країнах, у нас проти «Убера» протестували представники нинішніх служб таксі: у них така система відбирає частину ринку. Ось тільки вийшло кумедно: по-перше, на відміну від тих же західних країн, у нас більшість таксистів не купують ліцензії і, по суті, не відрізняються від «грачів», причому, які використовують більш примітивні і дикі аналоги «Убера». А по-друге, протест представляв собою винайм невеликої групи молоді для стояння і підпалу покришок біля мерії. «Яка країна, такий і теракт».

Екс-міліціонер-терорист

До слова, на цьому ж тижні могли статися і справжні теракти. По-перше, Служба безпеки України відзвітувала про затримання колишнього співробітника міліції, який намагався встановити на перегоні «Павлоград-Лозова» на шляху поїзда «Одеса-Костянтинівка» протитанкову міну. По-друге, СБУ заявила про розкриття у зоні АТО схованки з великою кількістю зброї, призначеної для перекидання до столиці. Серед схованого було навіть важке протитанкове озброєння.

Ситуація на Донбасі

Чому бойовики здали Широкине? ЕкспертВоєнний експерт проаналізував той факт, що бойовики покинули Широкине, а сили АТО взяли селище під контроль.

На фронті на цьому тижні було гаряче: набравшись сорокаградусної відваги, терористи вирішили відсвяткувати «День захисника Вітчизни» масованим обстрілом українських позицій і навколишніх населених пунктів. Як вже стало традицією, застосовувалися і знаряддя калібром вище 80 мм, заборонені Мінськими домовленостями. Особливо гаряче було на околицях Донецька, від Мар'їнки до Авдіївки. У якийсь момент бійцям ЗСУ це набридло, і вони вигнали алковоїнів з Зайцевого і південних околиць Авдіївки. А також, користуючись нагодою, повернули Широкино у секторі «М». Згодом надійшли повідомлення, що сепаратисти вирішили залишити це селище через внутрішні конфлікти і невиплати зарплат. Що ж, цілком можливо.

Тиждень не був надто багатим на політичні події, зате був багатим на скандали і бійки. Що поробиш: ми поки тільки на шляху до цивілізації.

Віктор Трегубов, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: