Проблема ГПУ не в зміні прізвища генерального прокурора – експерт

Читать на русском
Експерт Реанімаційного пакету реформ проаналізував інформацію про те, що на посаду генпрокурора розглядають кандидатуру Юрія Луценка.
Михайло Жернаков

ГПУ виконуватиме політичні замовлення, поки кандидатів на посаду генпрокурора висуватиме Президент.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакету реформ» Михайло Жернаков, аналізуючи інформацію про те, що на посаду генпрокурора розглядають кандидатуру Юрія Луценка.

«Юридично Шокіна поки не можна звільнити з посади, оскільки він у відпустці, але свою роботу генпрокурор уже показав. Збереження його на посаді буде нехтуванням не лише всім громадянським суспільством, а й позицією Заходу», – зазначив Жернаков.

«Проблема ГПУ не в прізвищі генерального прокурора, а в процедурі його призначення. Можна скільки завгодно змінювати генпрокурора, але якщо його призначатимуть у політичний спосіб, то він завжди працюватиме на замовлення того політика, який його призначив», – пояснив Жернаков.

За його словами, генпрокурор має обиратися за конкурсом, як це було в НАБУ чи Національній поліції.

«Коли буде запроваджена така процедура, тоді можна буде сподіватися на зміни, а поки не має значення – Луценко чи інша особа», – наголосив він.

Жебрівський або Луценко: порівняння кандидатів на посаду генпрокурораСлово і Діло продовжує порівнювати політиків на підставі аналізу даних ними обіцянок. Сьогоднішні герої – Луценко, Шокін і Жебрівський.

Як відзначив експерт, щодо кандидатури Юрія Луценка, то він уже достатньо себе проявив як керівник парламентської фракції, щоб зробити висновок, що він точно не буде незалежним генпрокурором.

Також політолог Валентин Гладких переконаний, що в парламенті знайдеться достатньо сил, які категорично не погодяться на його кандидатуру. До того ж, навряд чи населення чекає на цій посаді Луценка, тим паче, що він уже працював у правоохоронній системі й показав свою ефективність.

Нагадаємо, що 16 лютого генпрокурор Віктор Шокін погодився піти з посади та передав Президенту України Петру Порошенку заяву про відставку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: