Експерт розповів, чим загрожує намір росіян прокласти по дну Чорного моря новий газопровід

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

РФ намагається підштовхнути своїх потенційних союзників до реалізації «Північного потоку-2».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт, співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, аналізуючи інформацію про те, що «Газпром» анонсував новий газопровід по дну Чорного моря.

«Газпром» намагався ініціювати два проекти й навіть були підписані відповідні угоди: «Південний потік», який поки що не є успішним, та «Турецький потік», який ніхто не скасовував, але зважаючи на стан відносин між Туреччиною та РФ, просування його поки не є помітним», – зазначив експерт.

«Меморандум, що зараз підписаний в Італії, передбачає, що буде трубопровід, який пройде по дну Чорного моря та вийде або в Болгарії, або в Румунії. Цей меморандум скоріше спрямований на те, щоб підштовхнути потенційних учасників передусім навіть не «Турецького потоку», а «Північного потоку-2». Саме цей проект є найбільш імовірним наразі. Якщо він буде реалізований, то в «Газпрома» не буде потреби будувати ще якийсь проект по дну Чорного моря», – пояснив Дмитро Марунич.

Україна вже давно могла домогтися арешту активів «Газпрому» за Крим – експертНезалежний експерт проаналізував судові процеси та взаємні претензії між «Нафтогазом» і «Газпромом».

Для України, як зазначив експерт, це може бути суттєвою загрозою, оскільки «Газпром», якщо реалізує проект, зможе значно скоротити транзит газу через Україну, хоча й не до нуля, але робота частини ГТС України буде нерентабельною.

«Така загроза дійсно існує», – наголосив він.

З іншого боку, спеціаліст відзначив, що наразі все перебуває навіть не на рівні техніко-економічного обґрунтування й передчасно робити якісь висновки не варто.

Як повідомлялося раніше, дії «Газпрому» з будівництва транспортних потужностей в обхід України призвели до того, що він повинен буде заплатити за транзит газу до 2019 року на $16 млрд більше.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: