Чому в Україні досі не існує закону про імпічмент Президента? Експерт

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Ідея запровадження процедури імпічменту Президента виникає щоразу на етапі політичних торгів і швидко забувається, оскільки є завідомо популістичною.

Про це розповів «Слову і Ділу» політичний експерт Володимир Цибулько, коментуючи невиконану обіцянку Арсенія Яценюка щодо порядку імпічменту Президента.

За словами Цибулька, ця ідея може періодично виникати знову за певних політичних умов.

«Завідомо популістична ідея відпрацювала лише на етапі торгів і вряди-годи вона може бути реінкарнована, знову запущена в обіг, але для того, щоб говорити про реальний спрощений механізм імпічменту Президента, треба тоді спочатку говорити про спрощену систему відкликання депутатів, спрощену систему висловлення недовіри уряду, а потім уже доходити до інституту президентства», – вважає політолог.

Варто зазначити, що до питання імпічменту Президента апелюють й інші політики. До прикладу, закон про порядок висловлення недовіри Главі держави свого часу включила до своєї передвиборчої програми «Батьківщина», а серед персональних обіцянок її лідерки Юлії Тимошенко ця обіцянка повторюється регулярно – чи не за кожної її депутатської каденції.

Юлія ТимошенкоНародний депутат України
Тимошенко пообіцяла домогтись прийняття закону про імпічмент президентаСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

На думку Володимира Цибулька, в нинішньому складі парламенту її реалізувати неможливо, оскільки пропрезидентська фракція має більшість голосів у Верховній Раді й вирішальний голос у коаліції, тож без її підтримки проголосувати за процедуру імпічменту нереально.

Нагадаємо, раніше народний депутат Антон Геращенко стверджував, що разом зі скасуванням депутатської недоторканності в Україні потрібно ухвалити й закон про імпічмент.

Почему Яценюк так и не выполнил обещание о порядке импичмента Президенту? Владимир ЦыбулькоSlovoiDilo

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: