Соратник Саакашвілі назвав українську судову реформу «косметикою»

Читать на русском
Глава грузинського Фонду інновацій та розвитку заявив, що українська судова реформа може поліпшити ситуацію лише на час.
Глава грузинського «Фонду інновацій та розвитку» Георгій Вашадзе

Екс-заступник міністра юстиції Грузії, член «грузинського спецназу» реформаторів, близький соратник Міхеіла Саакашвілі, а також глава грузинського «Фонду інновацій та розвитку», який веде активну діяльність в Україні, Георгій Вашадзе вважає, що анонсована судова реформа в Україні поліпшить ситуацію на 5-10 місяців.

Про це він розповів у інтерв'ю «Українській правді», інформує «Слово і Діло».

За його словами, ті правки, які вносять українські політики до судової системи, не допоможуть підвищити її ефективність, а тим більше провести люстрацію серед суддів.

«У вас зараз вносять якісь поправки, ніби буде судова реформа. Нічого не зміниться. Тому що це – «косметика». Це, можливо, трошки покращить ситуацію, на 5-10 місяців», – пояснив Вашадзе.

Судова реформа: головні зміниКонституційний суд України дав позитивний висновок проекту конституційних змін, а депутати ухвалили рішення про направлення до КСУ оновленого законопроекту.

Соратник Саакашвілі розповів, що ідея їхньої реформи полягає в тому, щоб винести на аутсорсинг український суд, щоб, наприклад, Лондонський Арбітражний суд або Федеральний Верховний суд Німеччини ухвалював рішення протягом 15 років. «Поки судова система не стане самодостатньою та незалежною», – додав він.

Вашадзе також заявив, що за два-три роки неможливо створити нових незалежних суддів. Він нагадав, що в Грузії за 9 років не змогли цього зробити й досі намагаються реформувати суддівський корпус.

«Поки ми не вирішимо, що німецький Верховний суд має бути нашим верховним судом наступні п'ятнадцять років, у олігархів вистачить грошей, щоб купувати судові рішення, кого б ми не призначили до Верховного суду. В цьому проблема», – заявив він.

Глава Фонду зазначив, що в разі купівлі трьох суддів із десяти можна розвалити всю судову систему й навіть будь-яка реформа буде безрезультатною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: