Українців зобов'язали платити за газ без лічильника в півтора рази більше

Читать на русском
Попередня норма споживання була встановлена на рівні 3 куб. м на особу на місяць. Таким чином, ця категорія споживачів платитиме за газ в 1,5 рази більше.

Кабінет міністрів України підвищив норму споживання газу для приготування їжі (за умови підключення централізованого гарячого водопостачання) без наявності лічильника на рівні 4,4 куб. м/чол. в місяць.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні в середу, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Українські новини».

Пропозиція про підвищення норм на засідання Кабміну було представлено міністром енергетики та вугільної промисловості Володимиром Демчишин.

«21 вересня 2015 року постанову (про зниження норм споживання газу вдвічі) було оскаржене. Є рішення Окружного адміністративного суду Києва, який скасував дію цієї постанови. На жаль, після цього було рішення Апеляційного суду та Вищого адміністративного суду 28 січня 2016 року, який, по суті, ту постанову скасував. Тому наразі нам необхідно принципово швидко ухвалити іншу постанову, яка дозволить врегулювати це питання», – сказав Демчишин.

Відзначимо, що норма 4,4 куб. м на особу на місяць розрахована як середньорічна кількість використання газу цієї категорії споживачів. Попередня норма споживання була встановлена ​​на рівні 3 куб. м на особу на місяць. Таким чином, ця категорія споживачів платитиме за газ в 1,5 рази більше.

Водночас міністр заявив про намір обласних газопостачальних компаній з лютого виставляти платіжки, виходячи з норми 6 куб. м на особу на місяць. «За нашою інформацією, вже з лютого облгази мають намір виставляти вже подвійну ставку, за нормами 6 куб. м газу. Більш того, за період з 1 жовтня вони планують перерахувати», – додав він.

Єдина норма 4,4 куб. м на особу на місяць буде діяти до моменту ухвалення урядом України диференційованих норм споживання за регіонами країни.

На засіданні Кабмін своїм рішенням також скасував постанову №619 від 1996 року, якою спочатку запроваджувалися норми споживання газу без лічильників.

Нагадаємо, що Вищий адміністративний суд відхилив касаційну скаргу Кабміну та підтвердив рішення Окружного адмінсуду Києва від 21 вересня про визнання незаконною та недійсною постанови Кабміну №237 від 29 квітня 2015 року, яким уряд удвічі знизив норми споживання природного газу для населення не мають приладів обліку природного газу.

Як стало відомо, в найближчому майбутньому киян чекає підвищення вартості послуг ЖКГ – тарифи на опалення в Києві зростуть на 13%, а на воду – на 11%.

У січні киянам перерахували оплату за опалення на 85,8 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: