США «завалять» Європу нафтою та газом

Читать на русском
США вперше за останні 40 років відправили танкери з нафтою з американських сланцевих родовищ. Першими американське сировину отримають Франція та Нідерланди.
танкер по перевозці LNG

Перші танкери з американської нафтою вже прибули до країн Євросоюзу, поставки та скрапленого газу (LNG) почнуться в найближчі тижні, що призведе до скорочення частки ринку традиційних виробників вуглеводневої сировини, в першу чергу таких, як Росія та Саудівська Аравія.

Про це пише Bloomberg, передає «Слово і Діло».

США вперше за останні 40 років відправили танкери з нафтою з американських сланцевих родовищ. Першими американську сировину отримають Франція та Нідерланди. У найближчі тижні почнуться також постачання зрідженого природного газу (СПГ), виробленого зі сланцевого газу. У найближчому майбутньому обсяги експорту нафти й газу зі США значно розширяться.

Політичні наслідки не змусять себе чекати й будуть очевидні ще до того, як США почнуть поставляти великі обсяги сировини. «У геополітиці психологія має таке ж значення, як і реальні угоди», – пояснив агентству Bloomberg старший науковий співробітник аналітичного центру Manhattan Institute Марк Мілз.

За його словами, споживачі вуглеводневої сировини в останні роки посилено шукають диверсифікації поставок. Вони будуть раді появі в числі постачальників США. «Якщо ви покупець, скажімо, з Південної Кореї, і вам пропонують однакову ціну Саудівська Аравія, Росія та США, то ваш вибір буде очевидним: США. Це той постачальник, який, як ви знаєте, ніколи не буде загрожувати вам і не перекриє поставки, чого не можна сказати про Саудівську Аравію, Росію та Іран», – каже Мілз.

Щодо СПГ хотілося б додати, що американські виробники вже оцінюють свої перспективи. Наприклад, великий виробник LNG Cheniere Energy готова поставляти близько 9 млн метричних тонн цієї сировини на ринки Євросоюзу. Цього достатньо, щоб цілий рік забезпечувати енергією такі країни, як Норвегія і Данія разом узяті.

Велика кількість сланцевих запасів у США вже серйозно обмежила можливості країн ОПЕК і Росії у використанні природних ресурсів як політичної палиці. Інші виробники вуглеводневої сировини, такі як Венесуела та Нігерія, відчувають серйозний тиск на свої економіки за низьких цін на нього.

Найбільший нафтотрейдер прогнозує десятиліття низьких цінЦіни на нафту збережуть низький рівень протягом десяти років. Головною причиною є падіння попиту з боку КНР – одного з основних споживачів палива.

«Затяжний період низьких цін на нафту й газ ляже важким тягарем на Росію в її відносинах із Заходом, і, звичайно, низькі ціни на енергоносії є серйозним навантаженням для всіх експортерів вуглеводневої сировини в світі, для урядових бюджетів цих країн», – вважає експерт аналітичної компанії Genscape Тед Майкл.

«Ми абсолютно точно посядемо місце Росії в якості самого низкозатратного постачальника. Всі ці події будуть мати геополітичні та економічні наслідки. Для США та Заходу це безпрограшна ситуація», – уклав аналітик Oppenheimer & Co Фадель Гейт додає.

Нагадаємо, що після нафтової кризи 1973 року, коли країни ОПЕК, Єгипет і Сирія відмовилися постачати нафту країнам, які підтримали Ізраїль під час Війни Судного дня, США, також входили до числа країн, які підтримали Ізраїль, прийняли рішення про створення стратегічного нафтового резерву. І з 1975 року експорт нафти та газу в США майже в повному обсязі був заборонений. Протягом десятків років американські енергетичні гіганти активно лобіювали у владі скасування заборони експорту, але безрезультатно. В грудні 2015 року їхня мрія збулася – Конгрес США ухвалив рішення про зняття цієї заборони.

Відзначимо, що Іран не збирається заморожувати видобуток нафти, як того очікували Росія та низка країн ОПЕК, що надасть додатковий тиск на ціну нафти в світі. Хоча спочатку Іран заявив, що його країна підтримує ініціативу із заморожування видобутку як перший крок до збалансованого ринку та відновлення цін. Але пізніше Тегеран відмовився підтримати ініціативу з двох причин: іранська влада визнала заходи недостатніми й висловила бажання повернутися до досанкційного рівня видобутку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: