Експерт назвав причини політичної кризи в Україні

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

За відсутності сталих прописаних правил, як виходити з політичної кризи, це все гра на пониження.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Яблонський, аналізуючи заяву Президента України Петра Порошенка про те, що відповідальність за вирішення нинішньої політичної кризи лежить на Верховній Раді.

«По-перше, ми маємо парламентсько-президентську форму правління. По-друге, у нас уже було все що завгодно: ламали парламент через коліно, змушували до якихось дій, голосувань», – зазначив Василь Яблонський.

Розмірковуючи, експерт сказав, що ця проблема пов'язана з моментом інфантильності нинішніх політиків та суспільства.

«Мають місце образи, сварки, а демократія – це вміння знаходити консенсус. Якщо є дві великі фракції в коаліції і є дві менші, то складається все за радянським принципом – більші мають домінувати над меншими. Але демократія – це якраз та форма правління, де меншість також може впливати», – пояснив він.

Коаліційна криза: як вирішують політичні проблеми у світі?«Слово і Діло» вирішило показати, як боролися з парламентськими кризами у світі і які методи їх вирішення застосовували влади деяких країн

На переконання політолога, всі мають нести свою міру відповідальності.

«Так, до певної міри ця відповідальність лежить і на Верховній Раді», – підкреслив він.

«Знову ж таки, варто розуміти, що в жодному законі не йдеться про те, що той чи інший законодавчий акт ухвалює коаліція. Закони ухвалює ВР. Проблема не лише в знаходженні консенсусу між коаліцією, але й загалом усіх політичних сил у парламенті. Насправді, хтось просто сидить, потираючи руки, й чекає поки будуть оголошені нові вибори, щоб взяти на 2% більше. Демократія – це відповідальність, тому головне, щоб і політичні сили, які сьогодні входять, а завтра виходять із коаліції, несли відповідальність», – проаналізував ситуацію політолог Василь Яблонський.

Нагадаємо, минулого тижня Верховна Рада не підтримала відставку уряду. Після цього фракції «Батьківщини» та «Самопомочі» заявили про вихід із коаліції.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: