У НАБУ хочуть пом'якшити покарання особам, які допоможуть здати головних корупціонерів

Читать на русском
Директор НАБУ наполягає на зміні законодавства щодо дрібних корупціонерів, які допоможуть слідству вийти на великих чиновників.

Національне антикорупційне бюро ініціює пом'якшення покарання для дрібних корупціонерів, які будуть допомагати слідству дістатися до власників корупційних схем.

Про це в інтерв'ю «Новому времени» розповів директор НАБУ Артем Ситник, повідомляє «Слово і Діло».

За його словами, посадові особи, які контролюють корупційні схеми та грошові потоки, рідко підписують будь-які документи, що можуть довести їхню причетність до відмивання грошей. Тому, щоб дістатися до головних корупціонерів, потрібно схиляти до співпраці дрібних чиновників, які причетні до тієї ж схеми.

«Найнадійніший спосіб дістатися до корупціонерів на високих посадах – це схилити дрібного чиновника, який підписав документ, до співпраці з органами слідства. У Грузії цей інститут діяв чітко. Хочете 12 років позбавлення волі? Ні. Хочете 5 років умовно? Хочемо. Тоді ви даєте нам свідчення, відшкодовує збитки, заподіяні вашими діями, а ми піднімаємося вгору по драбинці далі», – пояснив Ситник.

НАБУ просить Тимошенко надати докази підкупу нардепівАнтикорупційне бюро просить всіх, кому відомі конкретні факти підкупу народних депутатів, повідомляти про них до НАБУ.

Як стверджує директор НАБУ, в Україні інститут угод за корупційними злочинами обмежений. Ситник зазначає, що за особливо тяжкі корупційні злочини в Україні немає умовного терміну.

«У нас заборонено давати умовний термін за тяжкі корупційні злочини, навіть якщо особа буде співпрацювати. Ми порушили це питання. Проблема потребує законодавчого врегулювання», – додав він.

Нагадаємо, раніше директор НАБУ Артем Ситник заявив, що американське Федеральне бюро розслідувань допомагає його відомству в розкритті корупційних схем.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: