Сили Майдану відчули зраду – Der Spiegel

Читать на русском
Невдоволення реформаторів обумовлене провалом вотуму недовіри українському прем'єру Арсенію Яценюку та дивною поведінкою при голосуванні багатьох депутатів.

Провал вотуму недовіри прем'єр-міністру Арсенію Яценюку спровокував невдоволення політиків реформаторів та обіцяє великі потрясіння для України вже восени цього року.

Про це пише політичний оглядач Бенджамін Біддер на Der Spiegel, передає «Слово і Діло».

«Після повідомлення про вихід із правлячої коаліції лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що «проєвропейської коаліції» в цьому парламенті ніколи не існувало», – пише Біддер.

За його словами, Тимошенко сказала те, про що в урядовому таборі думає багато хто, а саме – що реальна влада в країні належить не Верховній Раді, а закулісним керівникам. Так, активний учасник Революції Гідності та член партії Президента Петра Порошенка Мустафа Найєм взагалі говорить про змову олігархів, а його колега по фракції Сергій Лещенко – про «змову кеша проти ідеалів».

Причина їхнього невдоволення – провал вотуму недовіри українському прем'єру Арсенію Яценюку й дивна поведінка під час голосування багатьох депутатів. Незважаючи на те, що Порошенко вимагав відставки прем'єра, депутати його ж фракції провалили голосування.

Більш того, під час вирішального голосування фракція несподівано втратила багато голосів. Якщо о 19:50 негативну оцінку уряду ставили 120 з 137 депутатів фракції «БПП», то через 15 хвилин за відставку прем'єра були готові проголосувати лише 97. Депутат вбачає в цьому постановку: Порошенко з Яценюком домовилися за лаштунками з олігархами, а голосування проводилося лише для створення видимості, що Рада може на щось впливати.

Яценюк вимагає переформатування коаліціїПрем'єр Арсеній Яценюк вважає, що коаліція у Верховній Раді має бути переформатована. Політичні сили повинні надати перелік прізвищ кандидатів на міністерські портфелі.

Цікавою, продовжує журналіст, була й поведінка опозиції. Велика частина «Опозиційного блоку» утрималася при голосуванні й таким чином підтримала Яценюка. Хоча ще минулого року вони вимагали відставки прем'єра. Приблизно так само вчинили депутати з групи «Відродження», близької до олігарха Коломойського. З їх числа утрималися 20 депутатів.

Водночас Вашингтон голосування в Раді коментує досить обережно. Джон Гербст, колишній посол США в Києві, привітав провал вотуму недовіри. За його словами, крім Яценюка немає більш гідного кандидата, прийнятного для реформаторів і за кордоном, і в нинішній українській коаліції.

Нагадаємо, що трохи більше тижня тому на знак протесту проти затягування реформ подав у відставку міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус. Це спровокувало політичну кризу в українському політикумі.

Як повідомлялося раніше, Верховна Рада України не підтримала постанову №4080 про недовіру уряду прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. За відповідне рішення проголосували лише 194 народних депутати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: