Хто насправді керує Україною – Foreign Policy

Читать на русском
Корумпована еліта України святкує свою чергову перемогу над силами реформаторів. Останні журналістські розслідування та скандали виявили те, що вже давно відомо: осередки корупції існують всередині майже кожної партії.

Новий прем'єр-міністр для багатьох українських ділових еліт означав би повну зміну уряду й, можливо, відновлення реформ, які перекрили б фінансові потоки багатьох українських олігархів.

Про це пише український політичний оглядач Максим Еріставі в статті для Foreign Policy, передае «Слово і Діло».

«Корумпована олігархічна еліта України могла святкувати свою чергову та найбільшу перемогу над силами реформаторів із часів революції 2013 року», – пише Еріставі.

За його словами, інсценування вистави за «звільнення Яценюка» для багатьох не стало новиною. «Останні журналістські розслідування та скандали виявили те, що вже давно відомо більшості людей: осередки корупції існують всередині майже кожної партії», – пише Еріставі.

Особливо корупційні схеми помітні в сфері енергетики. Так, альянс, який захищає інтереси корупціонерів у енергетичному секторі, існує між політичними та бізнесовими елітами. Вони обплутані зв'язками з колишнім президентом Януковичем, нинішнім Президентом Порошенком і, в тому числі, нинішнім прем'єр-міністром Яценюком.

Петро ПорошенкоНародний депутат України

Однак Захід ще має шанс запобігти повномасштабному колапсу України. «По-перше, він має боротися до останнього за реформаторів, що залишилися», – вважає автор публікації. Еріставі серед них називає таких впливових осіб, як міністр фінансів Наталія Яресько, а також борців з корупцією Мустафу Найєма та Сергія Лещенка. «По-друге, Захід не повинен купуватися на запевнення про оновлення уряду, що зараз пропагує правляча еліта країни», – попереджає оглядач.

Як раніше писала Die Welt, боротьба з корупцією має стати пріоритетом політики Києва, незважаючи на те, що Росія, як і раніше, чинить тиск на Україну, відновлюючи обстріли на Донбасі.

Водночас Frankfurter Allgemeine Zeitung писала, що криза еліт в Україні загрожує цілісності країни не менше, ніж російська військова агресія на Сході та в Криму.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: