Верховна Рада ухвалила закон про спецконфіскацію

Читать на русском
Сьогодні Верховна Рада ухвалила один із законів у рамках лібералізації візового режиму з Євросоюзом.

Сьогодні, 18 лютого, парламент ухвалив зміни до Кримінального кодексу (законопроект №4054), які є частиною пакета для лібералізації безвізового режиму з ЄС.

За відповідне рішення проголосувало 252 народних депутати, повідомляє «Слово і Діло».

Цим законопроектом передбачається створення інституту спецконфіскаціі та вдосконалення процедури арешту майна. Цей документ – один із пакета «безвізових законів», ухвалення яких направлено на впровадження безвізового режиму між Україною та ЄС.

У статті «Спецконфіскація — шлях до неправового розподілу майна?» Для «Слова і Діла» аналітики групи «Левіафан» Микола Мельник, Сергій Назаренко та Олександр Григоренко висловили думку, що внаслідок ухвалення закону можуть виникати випадки, коли слідчі (прокурори) зловживатимуть правом проводити арешт майна.

Також, на їхню думку, небезпечним є той факт, що спецконфіскація застосовується на підставі постанови суду. Відповідно, відбувається порушення статті 64 Конституції України, де чітко вказано, що конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом. Іншими словами, всупереч Основному закону, виключно на підставі рішення суду, без доведення вини фізичної та/або юридичної особи, його можуть позбавити всього майна.

Спецконфіскація – шлях до неправового розподілу майна?Надмірне розширення кола суб'єктів, майно яких може бути арештоване, може призвести до випадків, коли слідчі (прокурори) будуть вирішувати ці питання на власний розсуд.

«Особливу увагу слід звернути на новелу про можливість продажу майна, на яке накладено спеціальну конфіскацію», – відзначили правознавці. Адже якщо третя особа потім доведе, що накладення арешту було безпідставним, цій особі просто виплатять матеріальну компенсацію в розмірі вартості такого майна.

«Зважаючи на рівень незаангажованості наших судів, а також порядності слідчих і сторін у процесі, вищезгадані зміни можуть привести до активізації неправового перерозподілу майна в Україні», – резюмують аналітики.

Нагадаємо, сьогодні Президент України Петро Порошенко закликав народних депутатів ухвалити «безвізові закони», не вносячи до них жодних правок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: