Держпідприємствами керуватимуть наглядові ради замість міністерств – МЕРТ

Читать на русском
Наглядові ради захищатимуть підприємства державної власності від політичного втручання. Вони також повинні забезпечити ефективну та прозору роботу держкомпаній в інтересах громадян.

Верховна Рада України ухвалила законопроект, згідно з яким управляти державними підприємствами будуть наглядові ради замість профільних міністерств.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку України, передає «Слово і Діло».

«Ми виправляємо баланс у системі управління держпідприємствами та наближаємо її до стандартів ОЕСР (Організації економічного співробітництва і розвитку). Держава зберігає за собою права акціонера, але основні повноваження з управління держкомпаніями будуть передані від міністерств до незалежних наглядових рад», – зазначив старший радник міністра економічного розвитку і торгівлі Адомас Аудіцкас.

Як повідомляється, на незалежні наглядові ради покладається функція захисту підприємств державної власності від політичного втручання. Вони також повинні забезпечити ефективну та прозору роботу держкомпаній в інтересах громадян.

Відзначимо, що за підсумками роботи 9 місяців 2015 року держкомпанії України зі списку топ-100 отримали чистий прибуток у розмірі 2,2 млрд грн проти збитку в розмірі 66,5 млрд грн за аналогічний період 2014 року.

Україна й Туреччина разом займуться модернізацією важкого озброєнняНайбільші оборонні підприємства України та Туреччини «Укроборонпром» і Aseslan почали переговори про спільну модернізацію танків.

Нагадаємо, державні підприємства, які перебувають у підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, в 2015 році збільшили прибуток на 16 млрд грн.

Раніше міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус заявив, що всі підприємства, що йдуть на приватизацію, потрібно розділити на три группи. У першій групі будуть компанії, що цікавлять іноземних інвесторів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: