За рахунок кого можуть створити нову коаліцію? Експерт

Читать на русском
Дмитро Кондратенкополітолог

Після розпаду коаліції реальним варіантом може стати уряд меншості.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Дмитро Кондратенко, аналізуючи інформацію про те, що фракція «Батьківщини» вийшла з коаліції.

«Створюють коаліцію фракції, а членами її є народні депутати. Відповідно, депутати від «Батьківщини» та «РПЛ» мають не забути скасувати своє індивідуальне членство в коаліції. Поки що вони цього не зробили. В кожному разі, зараз Президент повністю переніс відповідальність на ВР», – розповів Кондратенко.

Як пояснив політолог, якщо фракції «Самопомочі» та «Радикальної партії» вийдуть із коаліції, то у Президента є право, а не обов'язок розпустити або Верховну Раду.

«Порошенко може не розпускати ВР, навіть якщо не буде коаліції. Просто у нас буде уряд меншості. Така ситуація стає можливою, коли коаліція не формується, залишається уряд меншості й певний час продовжує керувати. Все залежить від того, наскільки Президент хоче виборів до ВР», – аргументував він.

За його словами, ще одна колізія полягає в тому, що до коаліції можуть індивідуально увійти позафракційні депутати.

Юлія ТимошенкоНародний депутат України
Тимошенко запевнила, що фракція "Батьківщина" залишатиметься в коаліціїСказано 26 лютого 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Близько 30 осіб можна знайти. Теоретично, для коаліції цього достатньо», – констатував Дмитро Кондратенко.

Водночас політолог Михайло Павлів наголосив, що немає ніякої коаліції.

«Навіть якщо на якийсь короткий термін створюватимуть декорації, коаліції не існує ані де-юре, ані де-факто. Найближчим часом парламент працюватиме в ручному режимі під ситуативні голосування», – переконаний Павлів.

Нагадаємо, що народний депутат України Юлія Тимошенко раніше запевняла, що фракція «Батьківщини» залишатиметься в коаліції, незважаючи на деякі проблеми взаємодії з урядом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: