Мінфін спростував заяву про повну приватизацію «Ощадбанку» та «Укрексімбанку»

Читать на русском
Деякі ЗМІ неправильно витлумачили слова заступника міністра фінансів Артема Шевальова, об'єднавши дві його тези.

Міністерство фінансів України спростувало наміри вийти з капіталу двох найбільших державних банків – «Ощадбанку» та «Укрексімбанку».

Відповідну заяву поширила прес-служба Мінфіну, передає «Слово і Діло».

Як ідеться в повідомленні, деякі ЗМІ неправильно витлумачили слова заступника міністра фінансів Артема Шевальова, об'єднавши дві його тези.

Перша теза стосується продажу державою виключно міноритарного (до 20%) пакета акцій «Ощадбанку» та «Укрексімбанку». Це передбачено Стратегією реформування державного банківського сектора. Друга теза стосується планів щодо повного виходу держави з усіх банків, окрім «Ощадбанку» та «Укрексімбанку».

«Ми говоримо про те, що відбудеться повний вихід держави з капіталу інших державних банків уже на обрії 2016-2017 років. До кінця 2017 року держава не повинна мати частки в якихось фінансових установах, окрім двох найбільших», – цитує прес-служба Мінфіну Шевальова.

Проте в «Основах стратегічного реформування державного банківського сектора», яке опубліковане на сайті Міністерства фінансів, йдеться про наступне: «У довгостроковій перспективі держава буде розглядати можливість повної приватизації банків, оскільки не має наміру зберігати свою частку власності довше, ніж це необхідно для максимізації вартості для платників податків. Рішення про обсяг акцій для продажу та термінів такого продажу буде ухвалено КМУ не пізніше кінця 2020 року».

Мінфін продає 20% держчастки в «Ощадбанку» та «Укрексімбанку»Держава розглядатиме можливість продажу не менше 20% акцій системоутворюючих банків в середньостроковій перспективі до 2018 року.

Нагадаємо, що Міністерство фінансів заявило про поділ державних банків на системоутворюючі та несистемоутворюючі. До першої категорії ввійдуть два найбільших держбанки – «Ощадбанк» та «Укрексімбанк». До середини 2018 року держава планує продати по 20% акцій цих банків.

У довгостроковій перспективі держава розглядає їх повну приватизацію. В уряді переконані, що держава є неефективним менеджером для держбанків, і що вони будуть працювати набагато краще, якщо ними будуть опікуватися міжнародні фінансові інститути.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: