Транзит газу через Україну стане дешевшим у 9 разів – «Нафтогаз»

Читать на русском
Вартість транзиту через Україну для Газпрому підвищиться раз на період до кінця 2019 року, тобто в межах наявного контракту з Газпромом, а з 2020 року транспортні тарифи знижуються в 9 разів.

Тариф на транспортування природного газу через територію України стане в дев'ять разів нижчим із 2020 року, що робить невигідним будівництво «Північного потоку-2».

Про це заявив директор із розвитку бізнесу «Нафтогазу України» Юрій Вітренко на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Виступив... на одній з основних виставок європейської енергетичної індустрії. Обговорювали в тому числі й «Північний потік-2». Довелося спростовувати чергові міфи про переваги цього газопроводу в обхід України», – написав Вітренко.

За його словами, вартість транспортування газу з Росії до Німеччини через «Північний потік-2» буде істотно вищою, ніж через територію України, Словаччини та Австрії.

«Показав, що вартість транзиту через Україну для «Газпрому» підвищиться раз на період до кінця 2019 року, тобто в межах наявного контракту з «Газпромом» (на що у нас є право за цим же контрактом), а з 2020 року транспортні тарифи знижуються в 9 разів, і тому транзит газу через Україну буде найдешевшим в Європі», – додав Вітренко.

Відзначимо, що трубопровідний проект «Північний потік-2» передбачає будівництво двох ниток морського газопроводу загальною потужністю 55 млрд куб. м газу на рік із Російської Федерації до ФРН дном Балтійського моря.

«Північний потік-2» може не відповідати законодавству ЄС – ЄврокомісіяВведення в експлуатацію трубопроводу «Північний потік-2» призведе до монополізації поставок природного газу на ринки ЄС. Таким чином, 80% російського газу ЄС буде отримувати через один маршрут всупереч вимогам енергобезпеки.

Як повідомлялося раніше, на початку вересня 2015 року «Газпром», Shell, OMV, E.On. підписали угоду акціонерів спільної проектної компанії, яка буде займатися будівництвом газопроводу «Північний потік-2». Однак Європейський парламент 21 січня 2016 року ухвалив резолюцію, в якій закликав країни-члени Європейського Союзу не допустити будівництва газопроводу «Північний потік-2», закликавши використовувати транзитні потужності України.

Нагадаємо, що віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович висловив сумнів у тому, що «Північний потік-2» є комерційним проектом і відповідає законодавству Євросоюзу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: