Спецконфіскація – шлях до неправового розподілу майна?

Читать на русском
Запровадження спеціальної конфіскації може призвести до неправомірних рішень прокурорів і слідчих.

Надмірне розширення кола суб'єктів, майно яких може бути арештоване, може призвести до випадків, коли слідчі (прокурори) будуть вирішувати ці питання на власний розсуд, й існує дуже велика вірогідність того, що слідчі будуть цим правом зловживати.

Про це «Слову і Ділу» розповіли учасники аналітичної групи «Левіафан» Микола Мельник, Сергій Назаренко і Олександр Григоренко.

Також, на їхню думку, небезпечним є той факт, що спецконфіскація застосовується на підставі ухвали суду. Відповідно, відбувається порушення статті 64 Конституції України, де чітко вказано, що конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом. Іншими словами, всупереч Основному закону, виключно на підставі ухвали суду, без доведення провини фізичної та/або юридичної особи, її можуть позбавити всього майна.

«Особливу увагу слід звернути на новелу щодо можливості продажу майна, на яке накладено спеціальну конфіскацію», – відзначили правознавці. Адже якщо третя особа потім доведе, що накладення арешту було безпідставним, цій особі просто виплатять матеріальну компенсацію в розмірі вартості такого майна.

«Виходячи з рівня незаангажованості рівня наших судів та порядності слідчих та сторін у процесі, вищезазначені зміни можуть призвести до активізації неправового переророзподілу майна в Україні», – підсумовують аналітики.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: