Хто може замінити Яценюка на посаді прем'єра? Думка експерта

Читать на русском
Політолог проаналізував можливі кандидатури на заміну Арсенію Яценюку на посаді прем`єр-міністра України.
Василь Мокан

Відправити уряд Яценюка у відставку можна, але новий будуть створювати дуже довго, у той час як нинішній склад може працювати в статусі в. о.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Василь Мокан, аналізуючи звіт уряду та можливі кандидатури на посаду прем'єр-міністра України.

«Вірогідність відставки уряду є надзвичайно високою, а вже за яким сценарієм далі піде країна, сказати складно. Один із варіантів – в. о. міністрів на певний період. Також може бути початок реалізації переформатування коаліції та уряду. Третій варіант – дострокові вибори. Хоча малоймовірно, що вони готуються на найближчий час», – вважає політолог.

За його словами, ситуація в парламенті наступна – відправити уряд Яценюка у відставку легко, а от склепати нову коаліцію та новий уряд – надзвичайно складно.

Відповідальніші за Яценюка: хто з українських політиків може замінити прем'єра?«Слово і Діло» вирішило з'ясувати, хто з можливих кандидатів на посаду глави уряду буде більш відповідальним, ніж нинішній прем'єр.

«На посаду прем'єра розглядають кандидатури Саакашвілі, Тимошенко, Гройсмана та Яресько», – констатував він.

Але, на переконання експерта, всі ці кандидатури об'єднує одне – вони не мають достатньої підтримки в парламенті.

«Тимошенко за цєї структури парламенту нереально стати прем'єром. Вона не має підтримки, а фракції з 18 людей замало», – пояснив він.

«Гройсман – взагалі не варіант, тим паче, що західні партнери дуже бояться монополізації влади в Україні в руках однієї партії. А якщо Гройсман стане прем'єром, то «БПП» монополізує всі ключові посади в державі. Західні партнери цього не допустять», – переконаний Мокан.

Яресько, на його думку, може бути технічним прем'єром, але вона сама поки не висловлювала особливого бажання обійняти цю посаду.

Саакашвілі запевнив, що не буде переходити в урядСказано 14 липня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Щодо Саакашвілі, то враховуючи, що йому надали громадянство нещодавно, ані депутатом, ані Президентом найближчим часом він бути не може відповідно до законодавства. У нього залишається єдиний варіант – робота в уряді.

«Хоч він і говорив, що його не цікавлять посади в уряді, він націлений саме на прем'єрство. За бажання він може назбирати депутатську групу в парламенті, але 226 голосів за його призначення наразі немає», – проаналізував ситуацію Василь Мокан.

Як відомо, Айварас Абромавичус після своєї відставки заявив, що уряд має очолити людина з чистою репутацією, якою, на його думку, є міністр фінансів України Наталія Яресько.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: