В ЄС стурбовані запропонованими змінами до закону про прокуратуру

Читать на русском
Представництво ЄС в Україні вважає, що зміни до закону про прокуратуру загрожують незалежності антикорупційного прокурора.

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський заявив, що запропоновані зміни до закону про прокуратуру впливають на незалежність Антикорупційної прокуратури.

Про це голова представництва ЄС в України написав у Facebook, повідомляє «Слово і Діло».

«Я стурбований змінами, що пропонують внести до закону про прокуратуру. Вони загрожують незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури через надання завеликої дискреційної влади генеральному прокурору», – заявив Томбінський.

Водночас представництво ЄС вітає розгляд Верховною Радою важливого актикорупційного законодавства, яке також є частиною зобов'язань України, що стосуються візової лібералізації.

«Проекти законів про виявлення, розшук та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (№4056), та про арешт майна, а також інститут спеціальної конфіскації (№4054) відповідають стандартам ЄС», – наголосив Томбінський.

Пристрасті навколо НАЗК: чому чиновники бояться електронного декларування?У 2015 році було створено 6 спеціальних антикорупційних органів. Один з таких – Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК), яке ніяк не може почати роботу.

Він також нагадав, що дуже важливим питанням є запровадження електронного декларування статків держслужбовців. За словами голови представництва ЄС, відповідне декларування має стосуватися всіх посадовців, які працюють у сферах і на посадах, що є вразливими до корупції.

Крім того, Томбінський не забув і про Національне агентство з питань запобігання корупції, створення якого переноситься вже 8 місяців. «Наразі саме час – після восьми місяців неефективних спроб створити цю агенцію – стати свідком її створення та побачити її в дії», – додав він.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: