Ціною збереження коаліції стане принесення в жертву генпрокурора – експерт

Читать на русском
Політолог поділився міркуваннями щодо звернення Президента України, який закликав генпрокурора та прем'єр-міністра піти у відставку.
Валентин Гладких

Урядова агонія триватиме, а вплив Президента на парламент та уряд збільшуватиметься, що в підсумку призведе до перевиборів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валентин Гладких, аналізуючи звернення Президента України Петра Порошенка, який закликав генпрокурора та прем'єр-міністра піти у відставку.

«З боку Президента це певний гросмейстерський хід. Далі все одно все буде реалізовуватися в межах того сценарію, що пріоритетом є збереження парламентської коаліції. Скоріш за все, уряд Яценюка або повним складом піде у відставку, або частково буде переформатований. Водночас варто розуміти, що навіть за умови збереження парламентської коаліції всі її члени будуть підкилимно готуватися до дострокових парламентських виборів», – розмірковує Гладких.

Цього разу, як відзначив політолог, Президент тактично виграв, але ця перемога не принесе йому результатів.

«Було 11 міністрів Президента, а зараз під приводом технічного уряду поставлять ще більше підконтрольних Президенту людей, яких називатимуть технократами. Просто тепер за їх діяльність значно більшу відповідальність нестиме особисто Президент», – переконаний він.

«БПП» визнав роботу Кабміну незадовільноюНардеп від «БПП» Володимир Ар'єв заявив, що фракція ухвалила рішення про визнання роботи Кабміну незадовільною.

Крім того, як розповів експерт, ситуативно рейтинги Порошенка можуть зрости.

«Певне зростання рейтингів може бути на підставі того, що йде у відставку прем'єр-міністр із дуже високим антирейтингом. Та ж сама ситуація з генпрокурором. Безумовно, коли все скидають на таких одіозних фігур, у виграші буде той, хто їх знімає», – зауважив Валентин Гладких.

Але проблема в тому, чи є на сьогоднішній день голоси у ВР, щоб призначити нового генпрокурора? Чи буде той самий генпрокурор із приставкою в. о.? Наскільки новий буде ефективнішим за нинішнього?

«Це ж стосується й уряду. Чи є в парламенті голоси, щоб сформувати новий уряд? Чи новий уряд буде кращим за нинішній? Безумовно, якийсь план на Банковій є, але всі усвідомлюють, що попри тимчасове збереження коаліції ціною принесення в жертву Шокіна та уряду, все одно внутрішньокоаліційна боротьба між фракціями рано чи піздно призведе до дострокових парламентських виборів», – проаналізував ситуацію політолог Валентин Гладких.

Додамо, що сам Арсеній Яценюк напередодні заявляв, що Кабмін піде у відставку в разі, якщо Верховна Рада ухвалить рішення про його переформатування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: