Як змінювалося фінансування Верховної Ради?

Читать на русском

«Слово і Діло» проаналізувало видатки Державного бюджету України на фінансування Верховної Ради за період з 2013 року й до сьогодні.

За цей період найбільші кошти на утримання парламенту виділялися з Бюджету в 2013 році. Тоді діяльність парламенту обходилася народу майже в 936 млн грн, або в 114 млн доларів за тодішнім курсом.

Перемога Революції Гідності змусила парламентарів зменшити апетити. У 2014 році на утримання Верховної Ради було виділено 687,5 млн грн або 53 млн доларів за курсом 13 грн/долар. Однак наступного, 2015 року на фінансування Ради було виділено вже 700 млн грн.

У Державному бюджеті на 2016 рік стаття витрат на фінансування Верховної Ради становила 906,2 млн грн, проте в ухваленому варіанті головного кошторису країни витрати на парламент урізали – до 636,6 млн грн.

Як змінилася зарплата українців у 2015 році«Слово і Діло» вирішило детально показати регіональну статистику падіння реальної заробітної плати українців.

За цей період також, що природно, змінювався й розмір депутатської зарплати. У 2013 році нардеп отримував зарплату в розмірі 17 тис. грн. Рік потому вже втричі менше – 6,5 тис. грн. До квітня 2015 року зарплата парламентарів підвищилася до 8,5 тис. грн. Частину минулого року народні обранці отримували 6,1 тис. грн.

Така ж зарплата (6109 грн) передбачена депутатам на 2016 рік. Однак реальний зарплатний фонд нардепів на поточний рік збільшено майже вдвічі – зі 113 до 218 млн грн.

Народний депутат України Борислав Береза ​​в недавньому інтерв'ю «Слову і Ділу» розповів, що зарплати депутатів цього року можуть повернутися на рівень 2013 року.

Борислав Береза: в Європарламенті сміються, коли чують розмір зарплати українських нардепівНародний депутат Борислав Береза розповів, коли будуть позачергові вибори парламенту, яким повинен бути прем'єр-міністр та чому нардепам варто підняти зарплати.

«Зараз у Гройсмана лежить законопроект, який збільшує зарплатний фонд до 17 тисяч гривень. Я можу вам гарантувати, що найближчим часом це не підпишеться. Тому що громадська думка все ще не готова платити хороші гроші», – сказав Береза.

Як повідомляло «Слово і Діло», за січень 2016 року прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку було нараховано заробітну плату в розмірі 25 тисяч 715 гривень, що втричі більше, ніж у січні 2015 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: