Совсун розповіла про здобутки МОН за минулий рік

Читать на русском
За словами заступника міністра освіти, головними здобутками МОН є ухвалення закону про вищу освіту та нова система вступу до ВНЗ.
Інна СовсунФото: Інна Совсун, Facebook

Заступник міністра освіти й науки Інна Совсун розповіла «Слову і Ділу» про те, над чим протягом минулого року працювало освітнє відомство та чого досягло.

Вища освіта

За словами Совсун, найбільшим досягненням Міністерства безперечно є ухвалення закону «Про вищу освіту», що заклав основи реформування системи вищої освіти.

«Імплементуючи закон, ми надали більшу автономію ВНЗ у трьох сферах – адміністративній (через скасування типових штатних розписів), академічній (самостійне формування навчальних програм, скасування обов'язковості окремих навчальних дисциплін) та фінансовій (дозвіл на розміщення вільних коштів на банківських рахунках)», – розповіла заступник міністра.

Яценюк визнав, що уряд провалив реформу середньої освітиПрем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Кабінету міністрів не вдалося реалізувати реформу середньої освіти в Україні.

Крім того, до своїх здобутків у МОН включають і впровадження нового, автоматизованого механізму проведення вступної кампанії до ВНЗ – через систему пріоритетів вступників. «Це зробило процес зарахування до ВНЗ набагато більш прозорим. Важливою для нас також залишається міжнародна співпраця, для розширення можливостей для студентів та викладачів ми ухвалили нове положення «Про академічну мобільність» та затвердили нову процедуру визнання іноземних дипломів», – зазначила Совсун.

Наука

У сфері наукової діяльності головним досягненням МОН заступник міністра вважає приєднання до програми «Горизонт 2020» – найбільшої програми ЄС із фінансування науки та інновацій, загальний бюджет якої становить 80 млрд євро, доступ до яких тепер отримали й українські науковці.

«Можливості для подальшого розвитку науки, а також інтеграція науки та освіти закладені в ухваленому новому законі України «Про наукову та науково-технічну діяльність», – додала Совсун.

Школа

Наостанок, за словами Совсун, у 2015 році з ініціативи МОН був реалізований проект «Літні мовні табори», в якому взяли участь понад 119,5 тис. школярів.

Нагадаємо, днями міністр освіти Сергій Квіт розповів про ситуацію із забезпеченням підручниками учнів 4-х і 7-х класів. За словами очільника МОН, відповідальність за те, що діти досі не отримали книжки, лежить на обласних адміністраціях.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: