Сакварелідзе розповів, чому рядові прокурори лояльні до своїх керівників

Читать на русском
Перший заступник генпрокурора впевнений, що керівники прокуратур через встановлення розміру премій рядовим прокурорам впливають на їхню незалежність.

Перший заступник генерального прокурора України Давид Сакварелідзе заявив, що рядові прокурори через мізерну зарплату змушені розраховувати на високі премії, розмір яких встановлює керівник прокуратури.

Про це він написав у своєму блозі на «Українській правді», повідомляє «Слово і Діло».

За словами Сакварелідзе, в прокуратурі 50-75% розміру зарплати становлять премії та різні надбавки, суми яких встановлює її керівник. А оклад прокурорів не дозволяє їм прожити на ці гроші.

«Премію та частину надбавок кожному з працівників встановлює керівник. Наприклад, з близько 4300 гривень, які отримує на руки прокурор місцевої прокуратури, він може не дорахуватися більше половини, якщо начальник із тієї або іншої причині так вирішить», – зазначає заступник генпрокурора.

Таким чином, на думку Сакварелідзе, прокурори з низькими зарплатами не зацікавлені до відкритого протистояння зі своїм керівником, оскільки той може взагалі позбавити їх надбавки.

Касько: ідея оновлення місцевих прокуратур зазнала фіаскоВсупереч усім очікуванням, місцеві прокуратури не поповнилися новими людьми, заявив заступник генерального прокурора Віталій Касько.

«Зняття премії як засіб впливу багато років використовується в правоохоронних органах. Хочеш працювати чесно й не виконуєш незаконні вказівки керівника – спробуй проживи на «голому» окладі. Уявіть лише, що в таких умовах змушені працювати процесуально незалежні за законом прокурори», – пише він.

Сакварелідзе пов'язує залежність від керівників і з проведенням конкурсу на цю посаду. «Відразу стає зрозуміло, чому так мало гідних «зовнішніх» кандидатів взяли участь в конкурсі на керівників місцевих прокуратур», – додав він.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: