Прокуратура перевіряє, кому НБУ видав 9 млрд грн рефінансу – ЗМІ

Читать на русском
Вище керівництво Національного банку України підозрюють у порушенні закону під час видачі рефінансування комерційним банкам.

Прокуратура Києва проводить розслідування зловживань з боку топ-менеджменту Національного банку України під час надання 4 комерційним банкам рефінансування, кредитів для збереження ліквідності та стабілізаційних кредитів.

Про це йдеться у визначенні Печерського суду Києва від 29 січня 2016 року, розміщеного в єдиному реєстрі судових рішень, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Економічну правду».

Зокрема, за даними видання, НБУ в 2014-2014 роках видав стабілізаційні кредити «Всеукраїнському акціонерному банку» (5,5 млрд грн), «Надра банку» (3,3 млрд грн), «Банку Камбіо» (12 млн грн) та «Імексбанку». Загальна сума рефінансу склала 9 млрд грн.

Мінфін продає 20% держчастки в «Ощадбанку» та «Укрексімбанку»Держава розглядатиме можливість продажу не менше 20% акцій системоутворюючих банків в середньостроковій перспективі до 2018 року.

Виходячи з судових матеріалів, можна зробити висновок, що кримінальне провадження проти топ-менеджменту НБУ порушено за зверненням двох народних депутатів. Також відомо, що слідчі, посилаючись на матеріали ЗМІ, підрахували, що загальна сума стабілізаційних кредитів, виданих комерційним банкам у 2014 році, становить 222,26 млрд грн, у той час як обсяг заборгованості банків за рефінансування перед Нацбанком станом на 1 січня 2015 року становив 108,95 млрд грн.

Раніше глава Нацбанку Валерія Гонтарева заявила, що Украна може націоналізувати філії російських банків за рішенням РНБО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: