Мінфін відмовився від посередників у реалізації облігацій

Читать на русском
Інститут первинних дилерів віджив себе. Найкращим варіантом було б скасувати його, щоб дати ринку самостійно розібратися, кому цікавий первинний ринок.

Міністерство фінансів України вирішило відмовитися від інституту первинних дилерів при реалізації облігацій внутрішньої державної позики.

Про це повідомляє «Фінансовий клуб», передає «Слово і Діло».

«Інститут первинних дилерів віджив. За два-три тижні прибуде місія МВФ і цей інститут буде скасований», – повідомив заступник міністра фінансів Артем Шевальов. В результаті доступ до первинного ринку ОВДП отримають всі банки, а не лише обране коло держателів.

Учасники ринку також підтримують рішення Мінфіну. «Склалася ситуація, в якій він більше створює перешкод учасникам ринку, ніж сприяє його розвитку. Найкращим варіантом було б скасувати його, щоб дати ринку самостійно розібратися, кому цікавий первинний ринок, а кому – ні. Це спростить і доступ до валютних ОВДП, які Мінфін планує розміщувати в II кварталі», – говорить старший фінансовий аналітик ІК ICU Тарас Котович.

Крім того, скасування інституту первинних дилерів розширить коло покупців цінних паперів Мінфіну. «По-перше, за свою роботу первинний дилер бере комісію від 1-2 тис. грн до 0,2% в середньому за валютними ОВДП. По-друге, працювати через первинного дилера – довший і більш ємний процес», - вважає начальник відділу з роботи з борговими інструментами на локальному ринку компанії Concorde Capital Юрій Товстенко.

Коли інститут первинних дилерів скасують, купівля ОВДП безпосередньо у Мінфіну буде можлива як для юросіб, так і для фізосіб – за умови роботи через торговця цінними паперами. «Умови - такі ж, як при покупці ОВДП на вторинному ринку», – уточнює Юрій Товстенко.

Нагадаємо, що Мінфін має намір продати банки з державною часткою участі протягом двох наступних років. Також держава розгляне можливість продажу не менше 20% акцій системоутворюючих банків у середньостроковій перспективі до середини 2018 року, включивши до них державні «Ощадбанк» та «Укрексімбанк».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: