Шимків: децентралізація збільшила фінансування регіонів майже в півтора рази

Читать на русском
Завдяки децентралізації бюджети регіонів збільшилися майже в півтора рази, на черзі збільшення повноважень.

Перший заступник голови Адміністрації Президента України Дмитро Шимків заявив, що фінансування областей збільшилося на 43% завдяки децентралізації.

Про це він розповів у інтерв'ю «Укрінформу», повідомляє «Слово і Діло».

За його словами, станом на сьогодні в Україні вже діють 159 об'єднаних громад, а всього їх планується створити понад 6 тисяч. Шимків стверджує, що бюджети регіонів збільшилися майже в півтора рази.

«На сьогодні маємо 159 об'єднаних громад, які працюють, вони пройшли всі процедури затвердження та функціонують. Ми зробили бюджетну децентралізацію, збільшивши фінансування регіонів на 43%, що також є серйозним кроком», – зазначив держслужбовець.

Зміни до Конституції в частині децентралізації: наслідки та спірні моменти«Слово і Діло» проаналізувало запропонований Президентом проект змін до Конституції України в частині децентралізації.

Також Шимків наголосив, що наступним кроком у децентралізації стане надання регіонам більших повноважень. Метою цього є позбавлення Кабінету міністрів права розгляду питань на кшталт прокладання доріг у тому чи іншому селі.

«Це питання повсюдності та обов'язкової відповідальності громадян за те, що відбувається на їхній території, в їхній громаді. Це є також вихованням, культурною зміною та відповідальністю за те, що відбувається в їхньому регіоні», – додав він.

Крім того, заступник глави АП не сумнівається в проведенні тотальної децентралізації в Україні, бо цього «хочуть громади», а також існує приклад успішних країн, які її проводили. Водночас Шимків зауважив, що на тему децентралізації є багато запитань, які стосуються операційного управління громадами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: