«Самопоміч» збирається тиснути персонально на Яценюка – експерт

Читать на русском
Політолог поділився міркуваннями щодо інформації про те, що Самопоміч розпочинає збір підписів за недовіру уряду.
Олександр Леонов

Лідери західних країн наполягають на цілісності коаліції, але вони не говорять, що Яценюк недоторканний, тому що в рамках більшості можна знайти йому заміну. Спроби Яценюка встояти лише послабили його позиції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, аналізуючи інформацію про те, що фракція «Самопомочі» розпочинає збір підписів за недовіру уряду.

«Самопоміч» давно робила подібні заяви й ніщо не заважало їм починати збирати підписи раніше, до 16 лютого, коли буде звіт Кабміну. Все це політична гра. Вони більше вдають якусь діяльність, ніж роблять. Крім цього, було б цікаво подивитися, кого вони пропонують. Поки що весь час, який минув, показує те, що «Самопоміч» категорично ухиляється від відповідальності. Вони й до попередній уряду не хотіли йти та говорили, що займуть позицію спостерігачів», – міркує політолог.

«Самопоміч» знову шантажує виходом із коаліціїЯкщо вимоги «Самопомочі» про відставку уряду та прем'єр-міністра не будуть виконані, партія готова вийти з коаліції.

Продовжуючи, експерт зазначив, що 150 голосів вони знайдуть і проект буде внесений в зал, але чи вдасться їм зібрати 226 голосів за винесення вотуму недовіри, сказати складно.

«Така ситуація створює персональний тиск на Арсенія Яценюка й очевидно, що йому доведеться бути більш поступливим при переформатуванні уряду», – підкреслив Леонов.

На його думку, сумнівно, що Кабмін зможе затвердити свою програму та отримати імунітет на рік. Уряд буде в підвішеному стані.

Як відомо, раніше дві фракції коаліції – «Батьківщини» та «Самопомочі» – вимагали відставки всього Кабміну.

Сам Яценюк минулого тижня поставив ультиматум, заявивши, що якщо хоча б один міністр подасть у відставку, Кабмін піде всім складом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: