Кримінальні провадження в НАБУ б'ють по довірі кредиторів – експерт

Читать на русском
Гліб Канєвськийполітичний експерт

Те, що депутати бігають до НАБУ й скаржаться один на одного, при цьому не маючи доказів, лише гальмує розслідування реальних корупційних справ, де факти на сотні мільйонів уже давно встановлені журналістами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політичних студій та аналітики Гліб Каневський, аналізуючи ситуацію з порушенням кримінального провадження проти міністра інфраструктури Андрія Пивоварського в НАБУ.

«Таких справ, як із Пивоварським, у НАБУ безліч, і об'єднує їх те, що політики скаржаться на своїх опонентів без будь-яких фактів. Бюро просто змушене порушувати кримінальні провадження й перевіряти ту інформацію, яку нардепи надають у своїх зверненнях. Поки що відомо, що в справі Пивоварського фактів як таких немає. Є лише заява народного депутата», – розповідає Каневський.

Він припустив, що це провадження скоро закриють.

Такі справи, за словами експерта, дуже небезпечні для самого НАБУ та й загалом для України.

Подаючи заяву про відставку, Пивоварський був більш чесним, ніж коли відкликав її – експертПолітолог поділився міркуваннями щодо позиції Андрія Пивоварського, який відкликав свою заяву про відставку та висунув низку вимог.

«По-перше, нардепи безпідставно зараз скаржитимуться на всіх своїх опонентів, тим самим перезавантажуючи роботу НАБУ та заважаючи детективам займатися реальними справами. По-друге, коли інформація про порушене кримінальне впровадження з конкретним прізвищем потрапляє у ЗМІ, громадяни до кінця не розбираються й одразу все сприймають негативно. Відповідно, довіра до уряду падає і з боку міжнародних партнерів, і з боку простих громадян», – проаналізував ситуацію Каневський.

Резюмуючи, він додав, що в цій ситуації Пивоварський, можливо, формує собі шляхи до відступу з уряду, з якого він вже виходив, а потім повертався.

Нагадаємо, що 4 лютого 2016 року деякі міністри, в тому числі й Пивоварський, заявили про відкликання раніше поданих заяв про відставку. Також було поставлено низку вимог, при виконанні яких вони готові продовжувати свою роботу в уряді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: