Стандарти НАТО для армії не гарантують перемогу у війні на Донбасі – експерт

Читать на русском
В'ячеслав Білоусвійськовий спеціаліст

Потрібно переходити на стандарти НАТО, але не лише в номенклатурі, а й у навчанні, підготовці цивільної людини до захисту Батьківщини.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт, полковник запасу, колишній глава Спілки офіцерів України В'ячеслав Білоус, аналізуючи заяву екс-глави Генштабу Грузії та радника глави Нацгвардії України Георгія Каландадзе про те, що для переходу на стандарти НАТО українській армії потрібно 3 роки.

«Перейти на стандарти НАТО можна й протягом двох років, якщо буде відповідне фінансування. Тобто, якщо допоможе структура НАТО, то все цілком реально. Але проблема не в цьому, основа не в стандартах. Тому що, наприклад, Грузія, перейшовши на стандарти НАТО, програла війну РФ», – зазначив експерт.

«Не лише номенклатурно, в озброєнні та амуніції має бути відповідність стандартам, але й у людському вимірі. Потрібно готувати мобілізаційний резерв, а країну – до оборони. Це комплекс проблем. Стандарти – це лише одна десята частина загальної воєнної політики держави», – пояснює Білоус.

За його словами, стандарти НАТО не є гарантом перемоги у війні. Також вони не є чарівною паличкою, щоб ми досягли рівня Бундесвера.

«Суть у тому, що командир німецького батальону не буде продавати сухий пайок воїнам, яким він призначений», – резюмував воєнний експерт.

Як уточнив Білоус, саме тому потрібно діяти, зважаючи на людський фактор.

Нагадаємо, нещодавно Президент України Петро Порошенко заявив, що армія завжди буде пріоритетом в Україні та пообіцяв збільшити її контрактну складову.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: