Єврокомісія розробила 14 проектів заміщення російського газу

Читать на русском
Країни Східної Європи вже реалізовували проекти з прийому скрапленого природного газу (СПГ) і тепер здатні отримувати його.

Європейська комісія відібрала 14 пріоритетних проектів у галузі газопостачання, впровадження яких призведе до подолання залежності ЄС від газу з Росії.

Про це пише Spiegel, передає «Слово і діло».

Єврокомісія сконцентрувала свою увагу на розвитку центральних проектів загальної інфраструктури. Зведення проектів газової інфраструктури надасть можливість будь-якій державі ЄС імпортувати природний газ із багатьох країн. Ця ініціатива буде представлена ​​єврокомісаром з енергетики Мігелем Аріасом Каньєте сьогодні, 10 лютого.

До переліку пріоритетів належать наступні проекти:

– швидке завершення будівництва терміналу СПГ у Хорватії; – трубопровідний проект від хорватського СПГ у напрямку Угорщини; – Будівництво декількох трубопроводів, які більш щільно зв'яжуть Фінляндію та країни Балтії з газовою мережею решти ЄС; – розширення трубопровідної мережі в Румунії, Болгарії та Греції.

Кошти на реалізацію цих проектів виділять з бюджету Євросоюзу. Як випливає з ініціативи Єврокомісії, ці проекти сприятимуть забезпеченню енергетичної безпеки та конкуренції на газовому ринку ЄС. Єврокомісія також заявила про намір у майбутньому перевіряти міжурядові угоди в галузі енергетики та самі договори про постачання.

Відзначимо, що країни Східної Європи вже реалізовували проекти з прийому скрапленого природного газу (СПГ) і тепер здатні отримувати його. У Литві плавучий термінал «Незалежність» тепер може доставляти СПГ в порт Клайпеди. Польща побудувала великий СПГ-термінал поблизу балтійського міста Свіноуйсце. А в 2015 році керівники Польщі та країн Балтії домовилися про будівництво в 2016-2019 роках газопроводу, який дозволить Литві, Латвії та Естонії отримувати з Польщі газ і тим самим диверсифікувати поставки. Це може зміцнити їхні позиції на переговорах про ціну газу з «Газпромом».

Нагадаємо, що низькі ціни на енергоносії посилили конкуренцію на європейському енергоринку. Особливо перспективними вбачаються поставки СПГ в порти ЄС зі США. Проте Російська Федерація досі залишається найбільшим постачальником газу до Європи, займаючи близько 40% ринку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: