Глава «Роснафти» допускає зниження ціни нафти до $10 за барель

Читать на русском
Глава Роснафти вважає, що споживачі отримали мало вигод від низьких цін на нафту. Водночас у програші опинилися практично всі нафтовидобувні компанії.

Очільник «Роснафти» Ігор Сєчин заявив, що через торгових роботів і фінансових спекулянтів ціни на нафту можуть впасти до $ 10/барель.

Про це він заявив під час International Petroleum Week в Лондоні, пише «Слово і Діло» з посиланням на агентство «Прайм».

«Треба визнати, що ми недооцінили той факт, що фінансові учасники ринку не знають обмежень у вирішенні своїх чисто фінансових завдань і готові тестувати будь-які цінові рівні – 27 доларів у січні, наприклад, і аж до 10 доларів за барель», – сказав Сєчин.

За його словами, основним бенефіціаром кризи стали фінансові гравці, а не споживачі. «Ціни на нафтопродукти знизилися в середньому лише менш ніж на 20%, а фінансові гравці які поки не перенаправили вивільнені в результаті падіння інвестицій в галузь $250-300 млрд у проекти в інших галузях економіки», - заявив він.

Сєчин також оцінив перевищення пропозиції нафти над попитом в 1,5-1,7 млн ​​барелів на добу і вказав, що саме на такий обсяг країни ОПЕК перевищують свою квоту. Проте глава «Роснафти» очікує зростання попиту на рідкі вуглеводні на 1,3-1,5% на рік і «неминучої» стабілізації ринку. Голова «Роснафти» також не вірить у новий виток «сланцевої революції» США.

Нагадаємо, що Сєчин виступає за зниження видобутку великими гравцями сумарно на 1 млн барелів на добу. На його думку, ці дії штовхнуть ціни вгору, але сумнівається, що учасники ринку зможуть дійти згоди.

Як повідомлялося раніше, доходи бюджету Росії знизяться цього року на суму від 2 до 2,5 трлн рублів за умови, якщо середньорічна ціна на нафту збережеться на рівні $30/барель.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: