Експерт розповів, кому в уряді довіряє МВФ і до чого призведе зупинка кредитування

Читать на русском
Експерт поділився міркуваннями з приводу того, якими будуть для України наслідки зупинки програми кредитування МВФ.
Володимир Сіденко

За будь-якого перебігу подій, отримаємо ми транш чи ні, для України 2016 рік буде дуже складним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Володимир Сіденко, аналізуючи заяву директора-розпорядника МВФ Крістін Лагард про те, що програма фінансової допомоги Україні перебуває під загрозою.

«У МВФ незадоволені реформуванням держапарата, корупцією. Зважаючи на це, для кредиторів є значні ризики. Вони це чудово усвідомлюють. Крім того, наразі ризики підсилюються чинником проведення в США передвиборчої кампанії. До того ж, ЄС відчуває серйозні фінансові ускладнення, пов'язані з нерегульованою міграцією», – розповідає експерт.

Проблема ось у чому: що вони розуміють, що проводити реформи має здоровий держапарат. Покладатися на уряд, який весь час з'ясовує стосунки, не маючи при цьому чіткої стратегії, окрім загальних фраз, дуже ризиковано.

«МВФ зараз схиляється до того, щоб довіряти тим людям в українському уряді, яких вони контролюють. А контролюють вони лише двох осіб – Наталію Яресько та Айвараса Абромавичуса», – зазначив Сіденко.

Порошенко надумав міняти умови співпраці з МВФПетро Порошенко збирається взяти участь у переговорах з Міжнародним валютним фондом з приводу вдосконалення окремих пунктів меморандуму щодо співпраці з організацією.

Існує висока ймовірність того, що програма МВФ буде заморожена або призупинена.

«Як складеться, покажуть подальші події після звіту Кабміну 16 лютого», – наголосив експерт.

У разі обмеження кредитування найбільш реальною позицією уряду, щоб не допустити валютного обвалу, буде затиснення грошової маси.

«Це для нас усіх означає занурення до ще більшої економічної депресії. Як наслідок – зростання безробіття, обмеження споживчого попиту на ринку, гальмування навіть тих залишків економічної активності, які залишаються», – пояснив він.

Резюмуючи, експерт додав, що й отримання кредиту не обіцяє нам легкого життя.

Як відомо, раніше міністр фінансів Наталія Яресько попередила, що, крім МВФ, ніхто не надаватиме фінансову підтримку Україні на такий тривалий термін і за такими пільговими ставками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: