Містам і селам Криму повернуть їхні історичні назви – Джемілєв

Читать на русском
Український інститут національної пам'яті ухвалив рішення про декомунізацію населених пунктів та міст в окупованому Криму.

Народний депутат, уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що містам і селам окупованого Криму повернуть їхні історичні назви.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, повідомляє «Слово і Діло».

«Близько сімдесяти назв будуть відновлені в рамках закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Це будуть назви адміністративно-територіальних одиниць, які після депортації 1944 року були змінені на ті, що містять заборонену зазначеним законодавчим актом пропаганду комуністичного тоталітарного режиму», – заявив Джемілєв.

За його словами, він особисто цим займається з літа минулого року. Як стверджує Джемілєв, постанова щодо декомуназіції Криму розглядатиметься у Верховній Раді України.

«Право на повернення історичних назв населених пунктів Криму, що були перейменовані за часів СРСР після депортації кримських татар з їхньої історичної Батьківщини, гарантовано статтею №3 закону «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою», – зауважив він.

У Києві декомунізують «Батьківщину-мати»Зі скульптури «Батьківщина-мати» в Києві найближчим часом демонтують герб СРСР, як зобов'язує закон про декомунізацію.

Своє чергою, голова Меджлісу кримськотатарського народу, нардеп Рефат Чубаров назвав символічним перейменування кримських населених пунктів у ситуації окупації півострова.

«Кримчани, які зараз живуть на окупованій території, проводять паралель між режимом, який там зараз встановлюють, і радянською владою. Майже всі явища злочинного тоталітарного характеру повернулися разом з російською окупацією. Серед людей розповсюджені доноси, страх, тому що в будь-який момент каральні органи можуть увірватися до будинку, до храму, як це було за радянських часів», – заявив Чубаров.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада України ухвалила закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: