Експерт розповів, як Яценюк застрахував себе від відставки

Читать на русском
Політолог поділився міркуваннями з приводу ймовірності відмови МВФ надати транш Україні в разі відставки уряду.
Олександр Палій

Незважаючи на те, що на Заході незадоволені Яценюком, є велика ймовірність, що він залишиться прем'єром ще на деякий час.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Палій, аналізуючи заяву Наталії Яресько про те, що МВФ може зупинити кредитування в разі відставки уряду.

«Така проблема дійсно існує й погроза МВФ – не порожній звук. МВФ підписував угоду з урядом під конкретні зобов'язання. Очевидно, що новий уряд переглядатиме ці зобов'язання, й тому є високий ризик не отримати кредит МВФ, який сьогодні є для нас життєво необхідним, тим паче, якщо ми хочемо стабільного курсу», – розповідає експерт.

За його словами, зараз ідеться про відставку особисто Яценюка, тому що оновлення уряду в будь-якому разі відбудеться.

«Якраз ця позиція МВФ може врятувати персонально Яценюка на посаді. Є велика ймовірність того, що він залишиться», – наголосив він.

Як пояснив політолог, Захід дійсно незадоволений Кабміном, але у них є питання, хто буде кращим і за кого знайдеться 226 голосів.

«В Німеччині є така норма, що за відставку уряду можна голосувати, лише якщо призначений новий уряд. Ось так просто звільнити уряд, як у нас, неможливо», – додав Палій.

Питання відставки Яценюка вирішуватиметься після отримання траншу МВФ – експертПолітолог проаналізував ситуацію в уряді та заяву прем'єра про можливу відставку всього Кабміну.

Крім того, як підкреслив економіст Олександр Жолудь, ми мали отримати третій транш МВФ у вересні 2015 року, четвертий – у грудні 2015-го, а п'ятий – у березні 2016-го, але лише зараз очікуємо на третій.

«Вже двічі МВФ відкладав виплату траншу й виключати, що зараз цього не станеться, не варто», – підкреслив він.

Нагадаємо, що минулого тижня Яценюк поставив ультиматум, що в разі переформатування нинішнього Кабміну уряд піде у відставку всім складом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: