У «Нафтогазі» планують збільшити імпорт газу з ЄС утричі

Читать на русском
Запровадження механізму віртуального реверсу створює можливості для збільшення імпорту природного газу з країн ЄС до 60-70 млрд куб. м. Таким чином, Україна може повністю відмовитися від російського газу.

Завдяки запровадженню механізму віртуального реверсу Україна отримає додаткові потужності в розмірі 60-70 млрд куб. на рік.

Про це на своїй сторінці в Facebook заявив директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, повідомляє «Слово і Діло».

За його словами, якщо раніше Україну з газовим ринком Європи пов'язувало «кілька стежок», то віртуальний реверс розблокує для України «чотири автобани».

До недавнього часу можливості імпорту природного газу з країн ЄС складали 20 млрд куб. м. Навіть ці можливості трохи перевищують поточні українські потреби в імпорті газу. Однак можливості, що відкрилися, дозволять Україні повністю обійтися без газу з Росії.

Україна домоглася підвищення тарифів на транзит російського газуНова система відносин у транспортуванні газу тепер відповідає правилам Європейського союзу.

«Для Росії віртуальний реверс на кордоні України та Європейського союзу – це остаточний крах політики ізоляції окремих ринків для того, щоб газ можна було використовувати як політичну зброю або просто банально зловживати своїм монопольним становищем на цих ринках», – вважає Вітренко.

Він також повідомив, що «Нафтогаз» постарається запустити механізм операційних балансувань рахунків у найближчий час. «Не навантажуючи вас технічними деталями, можу лише зазначити, що за рахунок них імпортери газу з Європи матимуть менше ризиків і це вже зараз призведе до зниження цін на газ в Україні», – пише Юрій Вітренко.

Нагадаємо, що вчора, 4 лютого, Верховна Рада внесла правки до Митного кодексу (№3074), тим самим легалізувавши операції із заміщення природного газу (віртуальний реверс, backhaul).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: