Третій Майдан – не за горами? Експерт пояснив, як Україна йде шляхом Молдови

Читать на русском
Між політичною ситуацією в Україні та антиурядовими протестами в Молдові є дуже багато спільного, вважає політичний оглядач Олександр Радчук.

Політична ситуація в Україні ідентична тому, що відбувалося в Молдові протягом останніх років. Ознаками цього є існування квазідержаних утворень, вплив олігархів на владу, тотальна корупція та залежність від західних кредитів.

Про це у своєму авторському матеріалі «В заручниках у корупції: як Україна повторює помилки Молдови» пише журналіст, політичний оглядач Олександр Радчук.

Журналіст проводить чіткі паралелі між сьогоднішньою політичною ситуацією в Україні та подіями кількарічної давнини в Молдові.

«По-перше, це існування квазідержавних утворень на теренах як України, так і Молдови. Саме невизнані «ПМР» в Молдові та «ДНР/ЛНР» в Україні є факторами впливу Росії на геополітичну ситуацію в регіоні шляхом постійної загрози відкритого військового конфлікту. Ці «проекти» Кремля покликані виконувати різні завдання, а суть єдина: не допустити успішного розвитку країн у регіоні та заблокувати їхній рух у бік Заходу», – пише Радчук.

Не санкціями єдиними: ЄС перемагає РФ у війні за ринки пострадянських країнПоки Україна відволікала агресивні військові маневри Росії, Молдова, Грузія, а за останній рік – і Білорусь, вдало посилили свої торговельні відносини з Європою.

Другою спільною рисою є те, що і в Україні, і в Молдові влада загрузла в корупції. Ще одним фактором, від якого рівною мірою залежать уряди обох країн, є фінансова допомога Заходу.

«Уряди обох країн сильно зав’язані на фінансовій допомозі Заходу. Найприкріше те, що і в США, і в ЄС бачать і розуміють невдоволення громадян України та Молдови невдалими реформами та корупційними скандалами, але докорінно змінити ситуацію не можуть. Адже вже виділили значний кредит довіри (в тому числі й у еквіваленті грошової допомоги) тим нинішнім представникам влади, які отримали її в результаті суспільних потрясінь та небажання громадян жити за старими правилами. Тому «відкат» ситуації у зворотній бік видається західним партнерам радше хибною стратегією розвитку обох держав», – зазначає аналітик.

Нагадаємо, в Кишиневі з осені 2015 року тривають антиурядові протести, викликані суспільним невдоволенням через корупцію у владі.

Більше інформації про політичну ситуацію в Кишиневі та те, як вона може відобразитися на Україні, читайте у матеріалі «В заручниках у корупції: як Україна повторює помилки Молдови».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: