Експерт розповів про нову тактику АП, розкол виконавчої влади та завдання Ковальчука

Читать на русском
Політолог проаналізував ситуацію з відставкою Абромавичуса та можливим призначенням Ковальчука на його місце.
Віктор Небоженко

Ковальчука призначать на посаду віце-прем'єра для боротьби з Яценюком, але ніхто не допустить його до роботи в економічному блоці.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко, аналізуючи ситуацію з відставкою Абромавичуса та можливим призначенням Ковальчука на його місце.

«Абромавичус не дочекався захисту від Президента, не отримав підтримки і, грюкнувши дверима, звинуватив Кононенка в блокуванні роботи енергокомпаній. З одного боку, він говорить, що йому заважали працювати інші політики, а з іншого – вказує на людину, наближену до Порошенка», – міркує політолог.

Як розповів експерт, до роботи в економічному блоці Ковальчука просто не допустять.

«Вибори близько»: українські політики відреагували на відставку АбромавичусаПолітики та журналісти прокоментували сьогоднішню заяву Айвараса Абромавичуса про відставку з посади міністра економіки.

«У Ковальчука чітка, конкретна роль. Він відомий як людина, що зуміла продати Кличка Фірташу. З одного боку, Президент виштовхує його з АП і збирається перебудувати Адміністрацію після звільнення Ложкіна та Ковальчука, а з іншого боку, він хотів би, щоб Ковальчук посів місце першого віце-прем'єра. Це дозволить концентрувати пропрезидентську частину міністрів на противагу Яценюку, який до вересня буде відчувати себе на посаді досить впевнено», – вважає Небоженко.

«Завдання Ковальчука – вступити в особистий конфлікт з Яценюком, розколоти конфлікт на дві частини. Таке вже було, коли Ющенко наказував не ходити на засідання Кабміну Тимошенко. Таку ж тактику вибрав зараз Порошенко. Йдеться про певний розкол виконавчої влади», – аналізує він.

У Мінекономрозвитку його не призначать хоча б тому, що це міністерство працює у зв'язці з Мінфіном, і на чолі цих відомств потрібні налаштовані на реформи політики. Ковальчук у реформістських напрямках помічений не був.

«Поки Ковальчук є їхньою найсильнішою зброєю, але в ролі першого віце-прем'єра для конфлікту з Яценюком. Це ми будемо спостерігати найближчі півроку», – припускає Віктор Небоженко.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк запевнив, що між ним та Президентом не буде жодних протистоянь та боротьби за повноваженняСказано 28 липня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Щодо Абромавичуса експерт зазначив, що він може повернутися восени на іншу посаду. Абромавичус, як і інші іноземці в уряді, представляє так звані структури міжнародного впливу на Україну й він фактично вже перебуває в команді Саакашвілі.

Додамо, що Міхеіл Саакашвілі відреагував на відставку Абромавичуса й заявив, що всі рішення щодо заміни керівників блокуються Арсенієм Яценюком.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: