Аналітики назвали три варіанти розвитку подій у країні найближчим часом

Читать на русском
Експерти проаналізували нинішню політичну ситуацію в країні та назвали три можливі варіанти розвитку подій.

Менше двох тижнів залишилося до так званого «сигнального» звіту Кабінету міністрів: саме після нього стане зрозуміло, як розгортатиметься політична ситуація в Україні в найближчі місяці. Експертний аналіз останніх заяв основних політичних гравців вказує на те, що можливих варіантів розвитку подій існує лише три.

Про це йдеться у статті політичного експерта та оглядача «Слова і Діла» Олександра Радчука «У стані ротацій: чи вдасться коаліції домовитися про переформатування Кабміну?».

1. Часткове переформатування Кабміну

В такому разі чинний уряд «посилять» новими міністрами від «Блоку Петра Порошенка». Прем’єр і кілька його міністрів продовжать роботу в оновленому Кабміні. За деякою інформацією, саме про такий варіант вже домовились Арсеній Яценюк і Петро Порошенко.

«Майже з 100%-ою вірогідністю будуть призначені нові міністри охорони здоров'я та екології, з украй великою часткою ймовірності з'явиться перший віце-прем'єр. Список кандидатів у Кабмін від «БПП», що з'явився вчора, з АП не узгоджувався й з імовірністю, близькою до 100%, буде повністю переглянутий. З озвучених прізвищ шанс бути поданим до Кабміну має лише Віталій Ковальчук», – відкрив завісу політичних домовленостей політтехнолог Тарас Березовець.

2. Повна відставка Кабміну в разі подальшої конфронтації

Такий крок обмежить подальші дії Адміністрації Президента всього до двох варіантів: або створення нової коаліції, або дострокові парламентські вибори. Є й запасний варіант: норма Конституції надає Президенту право розпустити парламент після 60 днів відсутності нової коаліції та уряду. «Таким чином, може бути знайдено тлумачення, за яким уряд у статусі в. о. працюватиме доти, доки в парламенті 8-го скликання таки сформується нова більшість. Цей варіант – «довготривалої політичної жуйки» - навряд чи сприятиме реформам і є ще одним додатковим фактором дестабілізації внутрішньополітичної ситуації в країні», – зазначають експерти.

3. Політикам набридне домовлятися й після відставки уряду всі підуть на дострокові парламентські вибори

Цей варіант може мати право на життя лише в разі умовного схвалення подальших дій західними партнерами України. Такий мандат довіри до Президента може бути наданий лише в одному випадку: ще до виборів він зможе вмовити основних політичних гравців узгодити новий склад наступного Кабміну без прив’язки до політичних квот.

«Тобто, умовно кажучи, кожна партія, яка б на виборах набрала 5% голосів, запропонує узгоджений із партнерами перелік кандидатів на кожну міністерську посаду, після чого між ними буде проведений своєрідний «праймеріз». За такого варіанту від своїх політичних амбіцій контролювати формування уряду повинні будуть відмовитися всі – і лідери найбільш рейтингових політичних сил, і Президент», – прогнозують експерти.

Єдине, що відомо напевно – позачергові вибори до Верховної Ради стануть найважчим варіантом чергового перезавантаження влади, який триватиме щонайменше наступні півроку.

Більше інформації про протистояння команди прем’єр-міністра та команди Президента читайте у матеріалі «У стані ротацій: чи вдасться коаліції домовитися про переформатування Кабміну?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: