Яценюк блефує, говорячи про повернення грошей чиновників часів Януковича – експерт

Читать на русском
Очікувані Яценюком 40 млрд грн не надійдуть до Державного бюджету без ухвалення Верховною Радою змін до законів про заочне засудження та спецконфіскацію майна.
Арсеній Яценюк

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк очікує на надходження до Державного бюджету 2016 року 40 млрд грн коштів від конфіскованих активів колишніх високопосадовців у той час, як Національне агентство з повернення активів, отриманих незаконним шляхом, є фактично заблокованим.

Про це у своєму авторському матеріалі написав політичний оглядач Олександр Радчук, передає «Слово і Діло».

«Дійсно, чому вже заарештовані корупційні активи не можна повернути у власність держави? Не все так просто, адже для цього потрібен відповідний вирок суду, доведення вини корупціонерів та чітка процедура конфіскації майна на користь держави. А от для цього потрібно запровадити відповідне законодавство. Саме в цьому питанні й лукавить прем’єр, адже чітко знає, що відповідні законопроекти потребують ухвалення в сесійній залі парламенту. І без голосів пропрем’єрської фракції «Народного фронту» запустити процес повернення корупційного майна не вдасться», – пише Радчук.

Санкції проти «сім'ї» не зняті: експерт пояснив рішення суду ЄССанкції проти колишніх чиновників Януковича не зняті й продовжують діяти мінімум до березня 2016 року.

За його словами, йдеться про зміни до законів про заочне правосуддя та спецконфіскацію. Відсутність судових справ і затягування Ради з ухваленням відповідних законодавчих змін дає колишнім чиновникам можливість поступово знімати із себе звинувачення, констатує Радчук.

Яскравим прикладом є колишній міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський. «Так, наприкінці минулого року Печерський суд зняв арешт із майна екс-міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського, повернувши йому кілька котеджів, земельну ділянку та елітний автомобіль Rolls-Royse. Суд вирішив повернути майно Злочевському через те, що йому так і не була вручена офіційна підозра безпосередньо в руки. У своєму рішенні суддя керується новим законом про арешт майна, який вимагає наявності обґрунтованої підозри щодо вчинення правопорушення власником майна», – нагадує журналіст.

Таким чином, без реалізації вищезгаданих ініціатив Нацбюро з питань повернення активів, отриманих незаконним шляхом, по суті залишається бездіяльним.

«Особливо складно Нацагентству з повернення активів буде після піврічного «підготовчого періоду». Адже в той час, коли триватимуть слідчі дії та судові розгляди справ, а депутати гаятимуть час із внесенням змін до законодавства щодо арешту та спецконфіскації, корупціонери матимуть можливість переписати своє майно на третіх осіб. Родичам, бізнес-партнерам, в управління «стороннім» компаніям», – констатує Радчук.

Повну версія матеріалу Олександра Радчука «Без прогресу: чому влада зволікає з поверненням корупційних активів колишніх високопосадовців?» читайте в колонці автора на «Слові і Ділі».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: