Зміни до Конституції в частині децентралізації: наслідки та спірні моменти

Читать на русском

Президент Петро Порошенко назвав конституційні зміни в частині децентралізації одним з ключових елементів мирного плану, який у вересні 2014 року став основою для підписання домовленостей у Мінську. «Кожен і всі 13 пунктів Мінських угод - про те, як забезпечити мир в Україні», - заявив Порошенко.

Ухвалення змін до Конституції України в частині децентралізації є одним із головних зобов'язань, яке взяла на себе українська сторона, підписуючи документ у Мінську.

Конституційна реформа: в коаліції почався новий раунд протистояння«Слово і Діло» спробувало розібратись у ситуації, яка виникла в українському політикумі через необхідність ухвалення змін до Конституції України.

Однак через неоднозначність деяких положень запропонованого Президентом варіанту поправок до Конституції (йдеться про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, а також про повноваження префектів), можливість ухвалення змін до Основного закону країни, схоже, прямує до нуля.

На думку народного депутата Леоніда Ємця, ситуація з майбутнім голосуванням за проект змін до Конституції в частині децентралізації є патовою.

«З одного боку, голосування в цілому навряд чи можливе, оскільки не виконані положення Мінських угод щодо виведення російських військ. З іншого боку, провалити зміни до Конституції означає взагалі зняти з порядку денного це питання, що категорично неправильно», – аналізує депутат.

«Слово і Діло» вирішило показати, що дасть ухвалення конституційних змін в частині децентралізації, спірні моменти запропонованого проекту, а також позиції парламентських фракцій щодо даного питання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: