До звіту Кабміну в коаліції ще може статися багато несподіванок – експерт

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Яценюку зараз дали вибір: або він змінює свою поведінку, або на нього чекає відставка.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Цибулько, аналізуючи заяву Юрія Луценка про те, що фракція «БПП» готова працювати з Арсенієм Яценюком на посаді прем'єра, але без «битви партійних амбіцій».

«Це схоже на заповнення інформаційної паузи. До звіту Кабміну ще може відбутися дуже багато несподіванок, особливо, якщо враховувати певну активність уже нових антикорупційних інститутів, то можна дочекатися зовсім іншої картини, ніж є станом на сьогодні», – зазначив політолог.

«Самопоміч» зараз шантажує. Але залишити коаліцію – це ж не гарантувати собі політичного довголіття. Партії, які кілька місяців показують зростання довіри населення до них, можуть через одну-дві своїх витівки втратити політичну перспективу. Це ми бачимо за політичною історією «НФ», – розповідає Цибулько.

Яценюк припустився принципової помилки у відносинах із «БПП» – експертПолітолог поділився міркуваннями щодо заяви Ганни Гопко, що коаліція визначилася з кандидатом, який може замінити Арсенія Яценюка на посаді прем'єра.

На його думку, з Яценюком складається дуалістична ситуація.

«З одного боку, «НФ» є другою за чисельністю фракцією. З іншого – щоб здійснювати реформи, потрібна довіра до реформаторів з боку суспільства. Яценюк не користується навіть найменшою довірою суспільства та зловживає вимушеною довірою Президента», – пояснює експерт.

Ситуація, за його словами, ускладнюється тим, що серйозні реформи, які потребують коротких термінів і жорстких дій, навіть не команда, а персонально Яценюк здійснювати не в змозі.

«Він не бореться за реформи, а консервує себе на посаді. Очевидно, що весь пресинг на нього покликаний змусити Яценюка змінити логіку поведінки або справді змінити його на посаді», – проаналізував ситуацію Володимир Цибулько.

Зазначимо, що у фракції «Самопомочі» вже вкотре пригрозили виходом із коаліції, якщо весь уряд не піде у відставку.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк запевнив, що між ним та Президентом не буде жодних протистоянь та боротьби за повноваженняСказано 28 липня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Також нагадаємо, в 2014 році Яценюк запевняв, що між ним та Президентом не буде жодних протистоянь та боротьби за повноваження.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: