Луценко пояснив причини зміни регламенту голосування за Конституцію

Читать на русском
Зміна регламенту голосування за зміни до Конституції не є протизаконною, навпаки – вона дає додатковий час на прийняття рішення, вважає Луценко.
Юрій Луценко

У разі передчасного ухвалення Верховною Радою змін до Конституції в частині децентралізації Україна може опинитися в ситуації, коли вона зробить рішучий крок у виконанні Мінських домовленостей, а Росія – ні.

Про це заявив голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко, пише «Слово і Діло» з посиланням на «УНН».

«У питанні змін до регламенту є два аспекти, один – це, дійсно, політична доцільність. Адже Україна не повинна класти останню свою дію в рамках Мінських домовленостей до того, як Путін не зробив жодного кроку назустріч. З іншого боку, Україна не повинна піддаватися небезпеці звинувачень вже з 2 лютого... в невиконанні Мінських угод. Тому це політичний маневр і він є очевидним», – пояснив Луценко.

Крім того, є й загальний юридичний аспект: за словами Луценка, депутати отримують більше часу на те, щоб ухвалити зважене рішення. «Чому ми маємо поспішати, а не зважити все й протягом більш довгого часу ухвалити більш виважене рішення. У цьому випадку немає жодних загроз для Конституції, навпаки – депутати довше можуть думати над доцільністю або недоцільністю змін. Так що ніякого конституційного перевороту не відбулося», – заявив він.

Законопроекти ВР: огляд найцікавіших ініціатив парламентуПісля тривалої перерви (а востаннє у пленарному режимі народні депутати працювали ще 25 грудня 2015 року) Верховна Рада України розпочинає новий політичний сезон. Проаналізувавши порядок денний на цей пленарний тиждень, експерти аналітичної групи «Левіафан» виявили низку цікавих законопроектів.

Як відомо, раніше віце-спікер парламенту Оксана Сироїд озвучила позицію «Самопомочі», звинувативши депутатів у порушенні регламенту голосування за зміни до Конституції. За словами Сироїд, згідно регламенту, повторно голосувати за зміни до Основного закону можна лише на наступній сесії після першого голосування. Рада ж вирішила змінити цей порядок, дозволивши голосувати за них на кожній із наступних сесій.

Пізніше голова парламенту Володимир Гройсман прокоментував, що це дасть депутатам додаткових 5-6 місяців на ґрунтовне обговорення змін.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: