Заявою про референдум Яценюк спровокував свою відставку – експерт

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Вимога «БПП» й коаліції, щоб Яценюк відзвітувався за рік роботи, є реакцією на його ідею з референдумом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Леонов, аналізуючи ймовірність відставки Кабміну після звіту 5 лютого.

«Вочевидь, це вирішуватиме Президент – бути достроковим виборам чи ні. Навіть якщо й буде відставка Кабміну, перевибори не можуть відбутися відразу хоча б тому, що потрібен час, щоб створити нову коаліцію, новий уряд. Є дуже багато «але», – пояснює Олександр Леонов.

Саме зараз, за його словами, політичні сили роблять різні маневри, хочуть збільшити свої позиції. Саме цим керувався Яценюк, коли виступив із відомою заявою про референдум.

У «БПП» розповіли, за яких умов Яценюк залишиться прем'єромЗміни в уряді залежать від звіту прем'єр-міністра у Верховній Раді, який він має надати до 5 лютого.

Але, як зазначив експерт, все вийшло з точністю до навпаки і Яценюк лише послабив свої позиції. Одразу виникла певна коаліція проти нього. Миттєво всі фракції виступили за звіт. Значна частина коаліції хоче відставки уряду.

«БПП» довго утримувався від різких рухів та критики на адресу «НФ», хоча насправді були приводи та можливості це робити. Фактично, саме після цієї заяви було прийнято рішення про звіт уряду. Очікуваний звіт Кабміну й подальше голосування зводитиметься до того, чи вдасться відновити статус-кво між «НФ» та «БПП», – вважає Олександр Леонов.

Як відомо, раніше Андрій Парубій заявив, що прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк очолюватиме уряд як мінімум до весни наступного року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: