Заходу простіше домовлятися з РФ щодо Донбасу, ніж щодо анексії Криму – експерт

Читать на русском
Ростислав Томенчукполітолог

Анексія Криму буде згадуватись у різних документах, але Захід не стане через це погіршувати відносини з РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівник Інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук, аналізуючи інформацію про те, що місія Ради Європи в Криму була погоджена з українською строною, але вилетіла через територію РФ.

«Місія Ради Європи не зможе вплинути на ситуацію з Кримом. У них зовсім інші завдання. Вони лише дадуть оцінку й таким чином сформується позиція РЄ. Щодо того, що вирішили їхати з Москви, то може бути кілька причин. Наприклад, були ще зустрічі чи просто так зручніше», – зазначив Томенчук.

Наразі, на його переконання, вкрай важливим є рішення Парламентської асамблеї відтермінувати річний звіт щодо України як мінімум до кінця року, посилаючись на реформи.

«Зазвичай звіт щодо Україні з приводу виконання реформ та безпеки проводиться раз на два роки. Останній звіт був у 2012 році», – уточнив спеціаліст.

На його думку, на Заході занадто стримано ставляться до питання Криму.

«Зараз їхнім основним завданням є змусити сторони зрушити з місця й продемонструвати виконання зобов’язань. Зробити це щодо Донбасу набагато простіше, ніж щодо Криму, тому що РФ визнала Крим своєю територією», – пояснює експерт.

Підсумовуючи, він підкреслив, що вирішення ситуації з Кримом буде дуже складним і довгим, тому зараз ніхто не акцентує уваги на цьому питанні.

«Так, Крим буде згадуватись, але говорити про те, що ми побачимо хвилю санкцій і погіршення відносин Заходу з РФ через анексію Криму, не варто», – резюмував Ростислав Томенчук.

Нагадаємо, 14 січня 2016 року Президент України Петро Порошенко заявив, що запропонує створити міжнародний механізм деокупації Криму.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: