У «БПП» наважилися на перевибори в Кривому Розі, щоб утримати «Самопоміч» у коаліції – експерт

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Члени коаліції проявили солідарну позицію, проголосувавши за перевибори в Кривому Розі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Василь Мокан, аналізуючи інформацію про те, що Володимир Гройсман підписав закон про проведення позачергових виборів у Кривому Розі, які відбудуться 27 березня.

«Верховна Рада вирішила це питання в політичний спосіб, а не правовий. Помилка закладена в тому, що будуть лише вибори міського голови, в той час як результати голосування до міської ради сумніву не підлягають. Може виникнути ситуація, що навіть якщо кандидат від «Самопомочі» й переможе, в нього можуть виникнути проблеми з більшістю в міськраді», – аналізує ситуацію експерт.

Крім того, оскільки голосів не вистачає, зараз голосування за зміни до Конституції в частині децентралізації перенесено.

«Найближчі місяць-два саме в частині децентралізації це питання розглядатися не буде. А далі почнеться кампанія зі збору 300 голосів. Влади зараз не ставить завдання зберегти голоси «Опоблоку». До того ж, це дає підстави для звинувачень у співпраці з «Опозиційним блоком», що іміджево їм невигідно», – вважає Мокан.

Перевибори в Кривому Розі можуть призвести до розпаду коаліції – експертПолітичний експерт поділився міркуваннями щодо інформації про те, що у Верховній Раді домовилися про призначення перевиборів у Кривому Розі.

За його словами, «БПП» зараз свідомо у конфлікті в Кривому Розі виступає на боці членів коаліції й не йде з ними на прямий конфлікт, тому що ситуація і так не найкраща.

«Щоб не дати черговий привід «Самопомочі» вийти з коаліції та стабілізувати ситуацію в парламенті, вони й пішли на такий крок. Це було цілком прогнозовано. Просто це не вирішить проблему. «Опоблоку» буде легко сформувати більшість у міськраді», – пояснив експерт.

Як відомо, Юрій Вілкул здобув перемогу на виборах мера Кривого Рогу з перевагою у 752 голоси.

Нардепи від «Самопомочі» з моменту оголошення результатів виборів заявляли, що перемога Юрія Вілкула в другому турі була забезпечена за рахунок системних порушень на низці дільниць.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: