Демарш Яценюка пов'язаний із можливою відставкою Авакова – експерт

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Віце-прем'єр-міністр – міністр культури В'ячеслав Кириленко закликав народних депутатів, які незадоволені роботою уряду, внести резолюцію про недовіру Кабінету міністрів, зібрати підписи під нею та проголосувати.

Все, чим міг досі шантажувати коаліцію «Народний Фронт», сьогодні вже не є актуальним.

Не виключено, що найближчим часом ми побачимо проекти постанов про недовіру Кабміну та дострокове припинення повноважень членів Кабміну. Але питання, скоріш за все, буде не щодо всього Кабміну, а щодо окремих міністрів. Найбільш принциповою буде позиція щодо Авакова.

З Аваковим пов'язано кілька скандальних історій, наприклад, конфлікт з Саакашвілі. По-друге, є кілька корупційних історій. Тому саме з ним пов'язаний демарш Яценюка.

Нещодавно Яценюк підписав разом із Порошенком і Гройсманом відповідне звернення, де серед першочергових кроків називалося остаточне ухвалення змін до Конституції. Звичайно, виникнення таких нових ідей мало політичну основу.

Офіс Яценюка вирішив піти на конфлікт з АП – експертДля активної політизації, а також для забезпечення громадського резонансу, команда Арсенія Яценюка прийняла рішення йти на конфлікт із Банковою.

Ключовою проблемою на сьогодні є торги «НФ», пов'язані з кількома вимогами: збереження на посаді Авакова, самого Яценюка та контролю їхніх партнерів над низкою державних підприємств. Ці вимоги, з точки зору «НФ», мають бути задоволені в обмін на лояльність фракції в рамках коаліції.

Кілька тижнів тому в «БПП» заявили, що готові до парламентських перевиборів. Саме це зараз є ключовим моментом в провокативних ситуаціях. Президентська сторона чітко дала зрозуміти, що готова до виборів.

Все, чим міг досі шантажувати коаліцію «НФ», на сьогодні вже не є актуальним. Тому в хід пішла «важка артилерія» української політики.

Зазначимо, що лідер фракції «Батьківщини» Юлія Тимошенко також заявила, що весь склад уряду має піти у відставку. Напередодні про кадрові зміни в Кабміні говорив і голова ВРУ Володимир Гройсман.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: